Dolenjska, drugačna doživetja

December na Dolenjskem 2019

Novomeški poletni večeri

Letos se s festivaloma Novomeški poletni večeri in Novo mesto short selimo nazaj, domov, na teraso pred knjigarno in kavarno Goga. Vstopnine spet ne bo, kot vedno bomo gostili mojstre pisane, govorjene besede in vrhunske glasbenike. Verjamemo v dobre zgodbe, žmoht domišljije in kilometrine. Ne zanima nas kvantiteta, temveč kvaliteta. Že leta skupaj z vami praznujemo. Vsaka knjiga, vsak pogovor z avtorji in avtoricami je praznik domače knjige in žlahtne besede. Nobene potrebe ni, da bi spreminjali nekaj dobrega, kvalitetnega in utečenega. Vemo, kaj delamo, vemo, da delamo dobro in vaša prisotnost, draga in spoštovana publika, temu pritrjuje. Pogovori bodo ob četrtkih, z izjemo ene sobote. Po vsakem pogovoru bo koncert vrhunskih glasbenikov, da bomo imeli izgovor, da se še malo zadržimo. Dobrodošli na najlepšem trgu v Sloveniji. 

Četrtek, 11. 7.Ob 20.00 

Pogovor o knjigi Vsem naj bom neznan Miklavž Komelj in Mateja Kralj (moderatorka).Literarni večerVsem naj bom neznan je nekaj malega manj kot 2000 strani do sedaj neznane ustvarjalne dediščine Srečka Kosovela. Miklavž Komelj, urednik in avtor spremnih esejev, je leta raziskoval v rokopisni knjižnici NUK-a, pregledoval vsako besedo, listek, namig in načrte izpod Kosovelovega peresa. Za časa kratkega življenja je objavil malo, toda ustvarjalna kondicija in širina mladega pesnika je bila presunljiva. V obeh knjigah je njegova poezija, proza, dramatika, zapisi o literarni teoriji, gradivo za diplomsko nalogo in osnutki pisem. Pogovor o delikatesnih knjigah bo vodila Mateja Kralj, poznavalka in vodja Kosovelove sobe v Sežani.*V primeru dežja Galerija Simulaker. 

Ob 21.30 Talita Sofija Komelj in Urban Stanič

KoncertTalita Sofija Komelj se od deveta leta uči solopetja, obiskovala je tudi pouk klavirja. Končala je šolanje na KGBL, študij solopetja nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Nastopa in osvaja pomembne nagrade doma in v tujini. Redno se izobražuje na mojstrskih tečajih solopetja.Urban Stanič, pianist, se trenutno šola na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Po mnenju kritikov je Urban »pianist, kakršnega smo doma čakali že dolgo«. Poleg uspešne glasbene kariere je tudi dvakratni državni prvak v matematiki in petkratni v logiki, v mlajših letih pa je v svoji kategoriji zmagal tudi na državnem šahovskem prvenstvu.*V primeru dežja Galerija Simulaker. 


Četrtek, 18. 7. Ob 20.00 

Velike zveri v Sloveniji Tomaž Berce, Maja Mohorović in Ervin Hladnik Milharčič (moderator). Pogovorni večerMedvedov imamo za izvoz, rise, nekoč avtohtone prebivalce, uvažamo. Koliko sta za podobo volkov zaslužna brata Grimm, kaj je »fake news« in kaj je res? So velike zveri pereča tema ali gre zgolj za mite in legende? Okoljevarnostniki se veselijo povečanja živalske populacije, kmetje se pritožujejo, ljudi je strah. Večina raziskav o ohranjanju velikih zveri kaže na to, da je najpomembnejši dejavnik v njihovem okolju prav človek. Tomaž Berce je biolog, zaposlen na Zavodu za gozdove, njegovo delovno področje je preprečevanje premoženjske škode. Maja Mohorović je aktivna raziskovalka velikih zveri na Dolenjskem, Ervin Hladnik Milharčič pa je natančen poznavalec človeškega vrta, z dobrodušno distanco ga popisuje v časopisu Dnevnik.*V primeru dežja Galerija Simulaker. 

Ob 21.30  GeneratorKoncert 

Novomeški band, ki je nastal leta 2016, je preplet jazza, skaja, reggaeja s prodornimi elementi punka v več jezikih. Eklektična glasba je definitivno preplet unikatnih karakterjev in njihovih glasbenih poti. So prijetna osvežitev na slovenski glasbeni sceni z možnostjo prodora na svetovno sceno. Generator so:Anina Trobec (vokal), Joseph Wheba (klaviatura in spremljevalni vokal), Maksim Špelko (bobni), Primož Špelko (bas kitara), Marko (Tučo) Turk (glavna kitara), Tomaž Zorko (ritem kitara), Mitja Turk Trombone (saksofon), Gregor Turk (trombon), Denis Androić (trobenta). *V primeru dežja odpade. 


Četrtek, 25. 7. Ob 20.00 

Pogovor o romanu Trije spomini: Med Hajfo, Alepom In Ljubljano Andraž Rožman, Mohamad Al Munem, Boštjan Videmšek (moderator). Literarni večerV času, ko se je postavljala žica na slovenskih mejah, je v Slovenijo po nevarni sredozemski poti prišel in v njej nepričakovano tudi ostal sirski založnik in pesnik Mohamad Al Munem. Pesnik iz Alepa je bil kot begunec že rojen, njegova zgodba, zapisana v Treh spominih, ni le zgodba živahnega intelektualnega dogajanja v Alepu, temveč sega v čas pred rojstvom, ko sta iz Palestine morala pobegniti njegov oče in mati, je zgodba begunske družine, njene sreče, nesreče in skoraj neverjetnih dramatičnih obratov usode. To je tudi knjiga o prijateljstvu z novinarjem Andražem Rožmanom, ki ga je skozi številne pogovore spoznaval, se od njega učil in tako postal tudi pisatelj. »Vsaj zame slovenska knjiga leta,« je zapisal Boštjan Videmšek, novinar, ki temeljito spremlja begunsko situacijo po svetu.*V primeru dežja Galerija Simulaker. 

Ob 21.30 Hišni band Ana Čop & prijatelji  

Koncert hišnega benda Novomeških poletnih večerov prekaljene jazz pevke Ane Čop. Zasedba: Ana Čop (vokal), Jaka Arh (saksofon), Ivar Roban Križić (kontrabas), Žiga Smrdel (bobni).*V primeru dežja Galerija Simulaker. 


Četrtek, 1. 8. Ob 20.00 

Novomeška kinematografija in film Klemen Žun, Karmen Horvat, Žiga Virc, Kaja Cvelbar (moderatorka).Pogovorni večerPestri zgodovini novomeške kinematografije je posvečena prva številka letošnje revije Rast. Prve žive slike je v Novem mestu prikazal edinstven »fotografični ugledni samogib« leta 1902, prve znane filmske projekcije s standardnega filmskega traku je leta 1909 prikazoval Fran Cerkvenič, lastnik potujočega Kinematografa Pathé. Čez deset let so bile stalne projekcije stalnica v kinematografu Jugoslavija. Sledili so Kino Meteor, Kino Dom in konec tridesetih let preteklega stoletja Kino Krka, vmes smo imeli tudi potujoči kino, kasneje Kino Dom JLA. V najboljših časih je novomeške kinematografe obiskalo 250 tisoč obiskovalcev letno. Danes novomeški filmarji s filmi osvajajo državo, planet in vesolje.*V primeru dežja Galerija Simulaker. 

Ob 21.30 NeomiKoncert 

Neomi so ljubljanska skupina, ki je v slovenski prostor zaplavala v letu 2011 s prvim albumom Poglej in pesmimi, kot so Odpri oči, Čudovito ter Poglej. Od pretežno akustičnega jazz pop-a so sedaj obrnili ploščo in se prelevili v nekaj bolj surovega. Žanrsko bi se najbolje umestili med orkestralni elektronski pop in downbeat kitarski indie-soul.Neomi so:Saša Vipotnik (pevka, avtorica besedil in pesmi), Mario Babojelić (kitarist, avtor aranžmajev), Dejan Slak (basist), Erik Marenče (klaviaturist), Marko Grubar (bobnar).*V primeru dežja odpade. 


Sobota, 3. 8.Ob 20.00 

Pogovor GogakrimiTadej Golob, Mirt Komel, Miha Mazzini, Agata Tomažič (moderatorka).Literarni večerPri Založbi Goga podiramo prodajne rekorde z Jezerom in Leninovim parkom Tadeja Goloba. V knjižnicah se vijejo dolge čakalne vrste. Medsočje Mirta Komela vztrajno ruši in obrača na glavo klasična žanrska pravila. Knjiga Zemljevidi tujih življenj Mihe Mazzinija pa se, poleg umora, predvsem ukvarja z njegovimi posledicami, vestjo, naj bo na individualni ali kolektivni (tudi medijski) ravni. Pri nastajanju naših romanov avtorji sodelujejo s strokovnjaki za realne umore: forenziki, detektivi, strokovnjaki za sodno medicino in poligraf. Od kod obsesija z literarnimi romani na sončni strani Alp, kjer je umorov relativno malo. Z avtorji se bo pogovarjala prekaljena novinarka in naša pisateljica Agata Tomažič.*V primeru dežja Galerija Simulaker. 

Ob 21.30 Hišni band Ana Čop & prijatelji 

KoncertHišni band nam bo tokrat predstavil glasbo Cecile McLorin Salvant, ki je znana po skladbah cinične in humoristične narave.Zasedba: Ana Čop (vokal), Thilo Seevers (klavir), Ivar Roban Križić (kontrabas), Žiga Smrdel (bobni).*V primeru dežja Galerija Simulaker. 


Četrtek, 8. 8.Ob 20.00 

Pogovor o romanu Kruh, prah Marko Sosič in Ksenija Horvat (moderatorka).Literarni večer Vojne na Balkanu so minile, a ostale so zgodbe, ki jih ni še nihče zapisal, ostali so obrazi, ki smo jih pozabili, prah, v katerega so se povrnili ljudje, katerih imena so pozabljena. Glavni junak romana, prežet z občutki krivde, ker med člani njegove rodbine ni bilo dovolj posluha za sorodnike z vojnega področja, si želi prav to: povrniti obraze in zgodbe, pa čeprav za ceno nenavadnega potovanja po Srbiji in Bosni v času rekordnih poplav. Med potjo prihajajo iz daljav v misli pripovedovalca prijatelji in sorodniki, ki s svojimi zgodbami tkejo tapiserijo melanholične povojne krajine. Kot vsak dober roman tudi Kruh, prah govori o ljubezni in smrti. Z Markom Sosičem se bo pogovarjala Ksenija Horvat, natančna, senzibilna in ena najbolj profesionalnih novinark v Sloveniji. *V primeru dežja Galerija Simulaker. 

Ob 21.30 Ana Čop in Thilo Seevers Koncert»Intima, da boli,« obljublja Ana Čop. 

Zasedba: Ana Čop (vokal), Thilo Seevers (klavir).*V primeru dežja Galerija Simulaker. 


Četrtek, 22. 8. Ob 20.00 

Pogovor o knjigi V Elvisovi sobi Sebastijan Pregelj in Svetlana Slapšak (moderatorka) Literarni pogovorV Elvisovi sobi je izjemno izpisan roman o odraščanju in verjetno tudi prvi slovenski roman, ki skozi osebno pripoved prepričljivo prikaže obdobje osamosvajanja naše države. Aljoša Harlamov, avtor spremne besede, je zapisal, da se Jan, osrednji junak roman, ne more nikoli več vrniti v Elvisovo sobo, lahko pa se vrne V Elvisovo sobo – topo bolečino nostalgije za preteklostjo lahko izpiše v življenjsko izkušnjo romana, ki pa ne bo ničesar prikrival, ničesar olepševal, ničesar gladil, ampak bo zgodovino pripovedoval z vso njeno kompleksnostjo in vsemi niansami; vsem njenim zlom in z vso lepoto. Bila je mladost in bila je država, ki ju ni več – je pa roman o njima. S Sebastijanom Pregljem se bo pogovarjala Svetlana Slapšak, ena najvidnejših intelektualk v Sloveniji, avtorica mnogih znanstvenih razprav, angažirana kolumnistka in pisateljica.*V primeru dežja Galerija Simulaker. 

Ob 21.30 Full Moon CollectiveKoncert 

Full Moon Colective je glasbena skupina, ki je plod razcveta sodobne slovenske klubske scene in je nastala septembra 2016.Na pobudo saksofonista Lovra Ravbarja se je nekaj uveljavljenih glasbenikov združilo v kolektiv, ki ob vsaki polni luni izvede koncert v novem ljubljanskem klubu Soho. Ob navdušenem odzivu publike so se po nekaj inštrumentalnih jazz, funk, soul koncertih pridružile tudi glasbene gostje z izbranim vokalnim repertoarjem.Full Moon Collective so:Lovro Ravbar (altovski saksofon), Igor Leonardi (električna midi kitara), Tadej Kampl (električna bas kitara), Lazaro Hierezuello (tolkala), Enos Kugler (bobni), glasbeni gostji: Kaja Caf in Ana Vipotnik (vokalistki). *V primeru dežja odpade. NOVO MESTO SHORT – FESTIVAL KRATKE PROZE: 


Torek, 27. 8., in sreda, 28. 8, ob 19.00 in 20.00

Knjigarna Gogapogovori z nominiranci za nagrado novo mesto 


Četrtek, 29. 8. ob 18.00

Glavni trgPogovor o pohlepu: Miha Mazzini, Boris Dežulović, Janez Škrabec, Violeta Bulc, Karel Gržan in Samo Rugelj (moderator). 

Ob 20.00 

Pripovedovalski večer na temo pohlepa: Miha Mazzini, Boris Dežulović, Ahmed Burić, Agata Tomažič in Ivana Djilas. 


Petek, 30. 8., ob 19.00

Pogovor z vsemi štirimi nominiranimi in podelitev nagrade − vodi Carmen L. Oven. Po podelitvi sledi koncert Sounds of Slovenia Trio/Sozvočja Slovenije Trio. 


Sobota, 31. 8., ob 10.00 

zajtrk z nagrajenko ali nagrajencem in Carmen L. Oven (moderatorka).

Novomeški poletni večeri

Lokacija

Glavni trg pred Knjigarno Goga
Glavni trg 6
8000 Novo mesto

December na Dolenjskem 2019