Dolenjska, drugačna doživetja

Ribolov

Dolenjska je s svojimi vodnimi bogastvi pravi raj za vse ljubitelje ribolova in športnega ribolova. Za varovanje okolja ter 350 hektarov ribolovnih vodnih površin skrbi Ribiška družina Novo mesto. Novomeško-žužemberški ribolovni okoliš obsega reko Krko od Zagradca do Mršeče vasi v dolžini 59 km z vsemi pritoki na tej vodni poti, med katerimi je za ribiče najpomembnejša Radeščica in Temenico od Velikega Gabra do izliva ter z ribnikoma; Blato pri Trebnjem in Vodrancem pri Otočcu.Reka Krka 

V Krki je zagotovo vodilna ciprinidna vrsta platnica, ki skupaj s podustjo nudi obilo ribolovnih užitkov. Na Krki jih ribiči lovijo na kruh in kompostnik, zelo priljubljena vaba pa je vodni mah. V osrčju Novega mesta, tja do Otočca, je z jezov, znamenitih za Krko, v vročih poletnih dneh naravnost čudovit ribolov platnice ali podusti. Šumenje brzic nas pomirja in osvežuje, svežo vabo pa imamo na dosegu roke. Le skloniti se je treba in s kakšnega kamna posmukati šopek mahu, ki ga ovijemo okrog trnka. Na svoj račun lahko pridejo tudi ribiči, ki radi lovijo ščuke. Stalež teh rib je namreč v Krki dober, ribolov nanje pa dinamičen in poln presenečenj. Užitek si dodatno lahko popestrimo ob ribolovu s čolna, saj je že sama vožnja z njim po zeleni lepotici pravi užitek.Ob ribolovu ščuke na Krki je mogoče ujeti tudi soma, ki ga pretežno lovimo s talnim ribolovom v poletnih večerih.

Na reki Krki sta 2 revirja: 1. revir je salmonidni revir, ki ga naseljujeta potočna postrv, šarenka in lipan. 2. revir je mešani salmonidno-ciprinidni revir. V njem so salmonidne vrste: potočna postrv, šarenka, lipan in sulec, od ciprinidnih pa so najštevilnejše platnice, somi, rdečeočke, zelenike, podusti, mrene, kleni, boleni,ogrice, krapi, linji in ščuke.


Potok Radeščica 

V potoku Radeščici so salmonidne vrste rib: potočna postrv, šarenka in lipan. 


Ribnik Blato 

Ribnik Blato je v idiličnem okolju dolenjskih gričev, nedaleč od Trebnjega. Ribnik obsega 1,2 ha, v njem pa so različne ciprinidne vrste: največ je krapov, sledijo jim linji, ploščiči in smuči. Ribnik in njegova okolica sta izredno lepo urejena, za kar vzorno skrbijo ribiči – člani Ribiške družine Novo mesto. Zato na njem ribiči ne bodo uživali le v dobrem ribolovu, ampak tudi v lepi naravi in urejeni okolici.


Potok Težka voda

V potoku Težka voda so salmonidne in ciprinidne vrste rib: potočna postrv, šarenka, krap, linj, platnica, podust, rdečeoka in zelenika. 


Reka Temenica 

V Temenici so salmonidne in ciprinidne vrste rib: potočna postrv, ščuka, klen, krap, linj, platnica, podust, rdečeoka in zelenika.Za podrobnejše informacije o možnostih ribolova se obrnite na Ribiško družino Novo mesto.

Prijavi se na e-novice