Dolenjska, drugačna doživetja

Sprehod po sledeh preteklosti

Na trgu pred Žužemberškim gradom je najprej ogled Paviljona Žužemberk, sledi voden ogled gradu z graščakom ali grajsko gospo z okušanjem srednjega veka in renesanse, spoznavanje zgodb in povesti. Sledi sprehod do OŠ Žužemberk, kjer je ogled Muzeja znanih Suhokranjcev in manjše etnološke zbirke. Nato je pohod do farne cerkve sv. Mohorja in Fortunata in razgled na Žužemberk in dolino reke Krke, tu se začenja tudi pohod po trasi nekdanje rimske ceste vse do zanimivosti Naralovega pila, nato cerkvice sv. Ahaca v Trebči vasi.

V Sadinji vasi se lahko ustavimo na kozarec osvežilne pijače v Domačiji Novak. Sledi spust na Dvor vse do območja nekdanje Auerspergove železolivarne na Dvoru, kjer si ogledamo Železo-livarski muzej in galerijo in spoznamo več kot 3000-letno zgodovino pridobivanja železa in livarstva. Na Dvoru se lahko okrepčamo z malico v Blatnikovem hramu, kjer si še prej ogledamo stalno razstavo slik Dvorskih likovnih kolonij ali pa si v Dvorski pekarni privoščimo domače vrste kruha, pečenih v krušni peči. Pot nadaljujemo čez lesen Petrunatov most na Jamo, kjer nas nemo pozdravijo mogočne ruševine nekdanje Javornikove žage in elektrarne ter Dularjevega mlina, a kasneje tudi spominska plošča posvečena klasičnemu filologu dr. Franu Bradaču. Pot nadaljujemo do Stavče vasi, kjer se lahko pri Domačiji Malči zapletemo v prijeten pogovor z Malči, v poletnih mesecih, ko je Krka primerna za kopanje, pa se spustimo do lepo urejenega kopališča in se osvežimo v čisti reki, vendar nam čas kmalu narekuje, da nadaljujemo naš pohod proti Žužemberku.

Raznežimo se, ko zagledamo to valovito pokrajino, na levi farno cerkev, pred nami grad, na desni pa je sv. Rok. Pri gostišču Koren se lahko odpočijemo, si privoščimo dobro jedačo in pijačo, si najamemo kanu in se zapeljemo po Krki…Ker smo polni vtisov se sprehodimo še do Sadjarske kmetije Košiček, kjer spoznamo odlične pridelovalce jabolčnega kisa, soka in tudi žganja. Cerkev sv. Miklavža pa je že sama po sebi enkraten spomenik, ki ima na pročelju žal zelo slabo ohranjeno fresko slikarja Janeza Ljubljanskega Vihar na morju in rimski nagrobnik. Če imamo srečo se pri sosedu lahko zapletemo v prijeten pogovor z Vinkom Globokarjem, z enim najslavnejših svetovnih skladateljev. Čez nov most se sprehodimo še na Loko, kjer si ogledamo hišo na drevesu in se vrnemo do mostu. Tu se lahko ustavimo pri Vlasti ali sosedi Ančki, zelo delavni vezilji, ki imata pravi zaklad vezenin. Po strmi ulici Breg se sprehodimo še mimo rojstne hiše prve slovenske filmske igralke v Hollywood-u Zalle Zarane oz. Rozalije Sršen rojene 16.07.1897.
Počasi se vračamo na trg pred grad. Okrepčamo se lahko še v Gostilni pri gradu ali pa v sosednjih barih… pred nami je že večer…in veliko vprašanje, 'a ne bi ostali še en dan?'

Cena: 28,50 EUR /osebo in vključuje malico, kosilo, pijačo, vstopnine in vodenje. Velja za skupine od 5 - 12 oseb 

Odgovorni organizator: Turistično društvo Suha krajina, Grajski trg 33, 8360 Žužemberk


Povpraševanje

Prijavi se na e-novice