Dolenjska, drugačna doživetja

Aktivni vikend v Šmarjeških Toplicah

Program:

  • namestitev v privatnem apartmaju v centru Šmarjeških Toplic  za 2 osebi/ 2  nočitvi

  • dobrodošlica ob prihodu, informacije o programu

  • izposoja kolesa (5 ur)

  • 1x vodena  kolesarska tura  (ali nordijska hoja) do Bele Cerkve ( ogled muzeja Hiše žive dediščine,  predstavitev  dejavnosti, za otroke v neposredni bližini  ogled Škratove luknje,  pogostitev z domačim narezkom in sveže pečenim domačim kruhom )

  • po dogovoru večerja  na kmečkem turizmu ali v domači gostilni


Cena 2-dnevnega paketa: 86,00 EUR/osebo


Doplačila :

- tur.taksa 2,5 evro/dan/os.

- večerja  v kmečkem turizmu: od 17 evro /os.


Dodatne možnosti: dodatne nočitve oz. namestitev v hotelu ****, kopanje v bazenih s termalno vodo, obisk športnega centra, ogled naravne dediščine Klevevž (mali bazen s termalno vodo, struga Radulje), ogled čebelarstev, mlina s tradicijo, kuharske  delavnice (priprava in peka domačega kruha)

Opisi:

APARTMA- satelitski TV, kopalnico, ogrevanje, kuhinjo s hladilnikom, lasten vhod, parkirni prostor, vrtna uta s kaminom, shramba za shranjevanje koles.

Nanordijski in kolesarski poti Bela Cerkev nas bo spremljal hudomušen škrat Vini. Najprej nas bo popeljal do naselja Bela Cerkev, ki leži na terasi nad reko Krko in je dobilo ime po zidani cerkvi, eni prvih v teh krajih. Škrat Vini domuje v Škratovi luknji pod Belo Cerkvijo. V Hiši žive dediščine v središču naselja se lahko seznanimo s pestro arheološko zgodovino tega območja, si ogledamo bogate najdbe iz prazgodovinskih gomil, se poučimo o pomenu termalnih izvirov za to območje, spoznamo pripovedke o škratih in zgodbo o kruhu, ki ima v šmarješki kulinariki že od nekdaj posebno mesto.

Klevevž je najbolj razgibana nordijska pot, ki nas popelje do idilične soteske potoka Radulje, znanega po glasnih brzicah in „pojočem slapu“. Pod razvalinami nekdanjega gradu Klevevž sta skriti dve Klevevški jami. Na izviru Klevevške toplice, ki priteče na dan s temperaturo 25° C, se lahko osvežite v majhnem kamnitem bazenu. Pojoči slapovi so najlepši pozimi, ko so okovani v led. Če se boste odpravili na pot z gorskim kolesom, je potrebno zadnjih 200 m pred Klevevško sotesko kolo nositi; lahko pa se tudi odpeljete naprej do Klevevža.Povpraševanje

Moja Slovenija