27. Šmarješki tek

Leta 1995 se je pričela zgodba Šmarješkega teka, katerega organizator je že od samega začetka TD Šmarješke Toplice, v sodelovanju z Zdraviliščem, danes Termami Krka. Prvotno je bil Šmarješki tek namenjen predvsem vrhunskim tekačem, ki so se potegovali za denarne nagrade. Danes pa se je prireditev spremenila v dogodek, ki je bolj prijazen široki množici rekreativcev, poudarek pa je na spremljajočih aktivnostih, animacijah za otroke, stojnicah itd.

Ljubitelji teka čez različne terene imajo od leta 2020 na voljo novo trail progo, dolgo 19 km z več kot 600 m vzponi. Proga ponuja veliko čudovitih točk, kjer se lahko ustavite za kratek postanek in posnamete nekaj fotografij, kot so polje sivke, Vešče, Štravberk in črno jezero. Skoraj celotna proga, razen manjšega dela, dolgega približno 1,3 km, poteka po travnatih in gozdnih poteh, kar jo naredi zelo priljubljeno med vsemi ljubitelji rekreacije. 8 km dolga proga pretežno teče skozi gozd in park, le slab kilometer pa po asfaltu.Za tiste, ki se še ne počutijo pripravljene za daljšo progo, je na voljo krajša 2 km dolga proga, ki poteka po parku hotela Terme Šmarješke Toplice in je primerna za vse udeležence prireditve. Otroški teki pa potekajo na velikem nogometnem igrišču, kjer najmlajši pretečejo en krog (približno 300 m), starejši pa dva.V letu 2023 je bila dodana še najdaljša proga, dolga 28 km, ki obide najvišji vrh v občini, Koglo, ki se nahaja 417 m nadmorske višine. 

Proga se spušča ob potoku Radulja, mimo termalnega izvira Klevevž in vinogradov, nazaj v športni park Šmarješke Toplice.

Image title

Od 10. 6. 2023 ob 08:00 do 11. 6. 2023