Dolenjska, drugačna doživetja

Dolenjska - Evropska destinacija odličnosti 2019 (finalistka)

Projekt Evropske destinacije odličnosti (European Destinations of Excellence) spodbuja razvoj trajnostnega turizma v Evropi in v ospredje postavlja manjše, a zanimive destinacije, ki ponujajo pristna doživetja in omogočajo odkrivanje bogate lokalne turistične ponudbe. Namen mreže Evropskih destinacij odličnosti je povečati prepoznavnost nastajajočih evropskih destinacij, olajšati izmenjavo dobrih praks po vsej Evropi in spodbujati sodelovanje med izbranimi destinacijami, ki se nahajajo v 27 državah članicah EU in v državah kandidatkah. 

Njihova ključna značilnost je zavezanost k socialni, kulturni in okoljski trajnosti. V finale izbora EDEN 2019 na temo zdravja in dobrega počutja se je Dolenjska uvrstila zahvaljujoč raznovrstni ponudbi turističnih produktov zdravja in sprostitve, kulinarike in vina ter turizma v zidanicah. 

Dolenjska je skriti kotiček Evrope, prostor popolnoma ekskluzivne izkušnje za iskalce presenečenj, ki jih ni mogoče doživeti nikjer drugje. Osvaja z avtentičnimi doživetij, kjer se urbane zgodbe prepletajo s podeželskim utripom, zidanicami in užitkom, ki jih nudijo termalne vode.Turizem dobrega počutja se odraža v gastronomiji, kjer lokalni gostinci v zadnjem času posvečajo veliko pozornost lokalno pridelanim sestavinam in živilom ter v posodabljanju tradicionalnih receptov. Razkošje neokrnjene narave, blagodejni učinki termalne vode, skrbno domišljen ambient, prijazno osebje ter neskončne možnosti telesnega in duhovnega sproščanja predstavlja spa ponudbo term. Destinacija je bogata z gozdovi in vodami, ki omogočajo številne možnosti rekreacije v naravi (pohodništvo, kolesarjenje, jahanje, ribolov in različne vodne športe). Možnost nastanitve v neokrnjeni naravi sredi vinorodnih gričev v tipičnih dolenjskih zidanicah zlasti tujim gostom predstavlja neponovljivo in edinstveno izkušnjo.