Dolenjska, drugačna doživetja

Kočevje

Občina Kočevje se ponaša z izredno biološko raznovorstnostjo (rjavi medved, ris, divja mačka, belorepi orel, sivi volk, …), neokrnjeno naravo v 6 pragozovih, podzemnim pretakanjem vode in kraškim svetom. Kočevje, nekdaj središče nemškega poselitvenega otoka, je doživelo razvoj s prihodom železnice in razmahom premogovništva. Zaradi svoje lege je odlično izhodišče za izlete po okoliških gozdovih in hribih. 

1. Župnijska cerkev Sv.Jerneja
Cerkev je bila zgrajena konec 19. stoletja na mestu prvotne župnijske cerkve iz 14. stoletja. Načrte za cerkev v neoromanskem slogu je izdelal dunajski arhitekt Friedrich Freiherr von Schmidt. 

2. Fridrihštajn
Grad Fridrihštajn je med letoma 1422–1425 zgradil Friderik II. Celjski kot »ljubezensko gnezdo« za Veroniko Deseniško, s katero se je po smrti prve žene tudi poročil. Friderikov oče Herman II. je dal Veroniko utopiti, Friderika ujeti, grad pa porušiti. Ruševine gradu so danes spomenik lokalnega pomena. 

3. Šeškov dom
Šeškov dom je poimenovan po narodnem heroju Jožetu Šešku (1908–1942) in je bil zgrajen med leti 1936 in 1937 kot Sokolski dom z večnamensko stavbo, telovadnico, dvorano z gledališkim odrom in stranskimi prostori ob njej. V stavbi je od 1. do 4. oktobra 1943 potekal zbor odposlancev slovenskega naroda - prvo neposredno izvoljeno predstavništvo okupiranega naroda v Evropi med drugo svetovno vojno. Danes je Šeškov dom kulturni center z muzejsko zbirko. 

4. Kovačija Bilpa
Kovačija Bilpa imenovana tudi kovačija Verderber leži na meji nekdanjih gospostev Kostela in Poljan. Do danes se je ohranil star način izdelovanja izdelkov, kar si lahko obiskovalci tudi ogledajo. Edina še delujoča kovačija je omenjena tudi v pripovedki »Kako je vrag čez Kolpo skočil«. 

5. Kočevski gozdni med
Med je registriran kot blagovna znamka in prihaja z območja Kočevskega Roga, ki se razprostira do reke Krke in Kolpe s približno sto petdeset tisoč hektarji površine. Od drugih slovenskih vrst medu se razlikuje po mnogo višjih kakovostnih standardih.

Prijavi se na e-novice