Dolenjska, drugačna doživetja

Krompirjeve počitnice na Dolenjskem

Pa smo dočakali krompirjeve počitnice!

Pred 23 leti so bile v Sloveniji uvedene »Krompirjeve počitnice«. V ne tako zelo daljni preteklosti so bile namenjene pobiranju krompirja, danes pa oddihu, izletom in dopustovanju.

Ker je glede vremenske napovedi še nekaj nejasnosti na nebu, smo pripravili predloge tako za zunanje kot tudi notranje aktivnosti. Nadejamo se več sončnih kot oblačnih dni, zato vabimo na zrak, na prosto, ker boste lahko uživali v pišu vetra, šumenju jesenskega listja in odtenkih jesenskih dni.


Mirna, Šentrupert, Mokronog

Ranč Aladin vabi k ogledu živahnih živali z vseh celin sveta. Kamele, kenguruji, risi pa žabice in druga simpatična bitja bodo zagotovo popestrila počitniške dni. Ne daleč naprej se nahaja dežela bogatih zgodb dediščine – dežela kozolcev Šentrupert, kjer lahko izveste marsikatero hudomušno pa tudi srčno zgodbo. Suho grlo bodo olajšali žeje v Vinski kleti Frelih, kjer lahko okusite lokalne penine in na Decanterju nagrajen cviček, pa tudi za mlajši rod imajo vedno kaj pripravljeno.

Ko zakruli v želodčkih je rešitev Gostilna Javornik v bližnji vasi Rakovnik, tam vas bodo v doživetje okusov popeljali z dobrimi porcijami specialitet iz krušne peči. Obvezno morate poskusiti njihovo domačo paštetko!

Če bi želeli še kam, pa ne prav daleč se lahko sprehodite po razgled na bližnja Nebesa ali pa odpeljete v Mokronog na Žalostno goro.


Novo mesto in Otočec

Pustolovski park Otočec nudi pravo zabavo za vse člane družine in le streljaj stran se lahko sprehodite in naužijete lepot parka okoli gradu Otočec. V atriju gradu z veseljem postrežejo tudi kavo in vrhunsko kosilo. Izkoristite priložnost, ko boste že na tem koncu Dolenjske in obiščite turistično kmetijo Šeruga, tam vas bo objela toplina kamina in krušne peči ter vonj ljubeče pripravljenega obroka. Ogledali so boste domače živali in pocrkljali hišno čuvajko Reno. Podajte se po poti zgodbe o vizionarski družini Mach in njeni zapuščini. 

V Novem mestu potekajo obnovitvena dela zato lahko ujamete proces preporoda mesta, si ogledate aktualne razstave v Dolenjskem muzeju, opravite sprehod čez Kandijski most in se pustite razvajati prijaznemu kolektivu in okusni hrani restavracije Don Bobi. Čudovit je tudi jesenski sprehod od Gospodične do MiklavžaV torek zvečer pa le spustite na plan kreativnega duha in v krogu najdražjih izrezljajte buče, ki bodo krasile vaše domove, pragove in okenske police. 


Dolenjske in Šmarješke Toplice

V lepem dopoldnevu se lahko nadejate krasnega razgleda s Trdinovega vrha, nato pa pregreto telo sprostite v termah Šmarješke ali Dolenjske Toplice. V času počitnic so pripravili posebno ponudbo. Naj vam ne uide kosilo v Oštariji ali Kolesarju, možnost nočitve pa nudijo v hotel Pub pri Mostu. V Šmarjeških Toplicah vas bodo razvajali Pri Dediju, v Šmarješkem gaju ali pri Domnu. Ustavite se lahko še v mlinu Košak, kjer boste dobili mlevske izdelke, da bo tudi v objemu doma zadišalo po pristnih palačinkah, kruhu ali polenti.


Imejte se lepo

Naj jesen prinese paleto barv narave tudi v srca in dopolni vašo dušo s spomini, ki jih boste radi delili še mnoga leta pozneje. Imejte se lepo na vseh poteh!Vabimo vas, da svoja jesenska doživetja delite tudi na družbenih omrežjih z uporabo #visitdolenjska!

Let's get socialMorda vas zanimajo tudi skriti kotički.

Potrebujete namig ali pomoč med obiskom? Oglasite se v katerem izmed Turistično informacijskih centrov.


Prijavi se na e-novice