Dolenjska, drugačna doživetja

Kulinarika in vino

Na bogato tradicionalno kuhinjo regije so zagotovo vplivale tudi sosednje dežele in njihove tradicionalne jedi, zato boste tukaj našli italijanske, madžarske, avstrijske, balkanske in še katere značilnosti. Vsekakor morate poskusiti različne vrste štrukljev, žgancev, matevž (zabeljena priloga iz tlačenega fižola in krompirja, ki se prilega k mesnim jedem in dušenemu zelju), razne kaše (prosena, ječmenova in ajdova) ter ajdove in koruzne žgance. Postrežemo tudi polento, mlince, dušeno kislo zelje ali kislo repo, ki je bila v prehrani naših prednikov zelo pomembna. 

Ljubiteljem mesa priporočamo na ražnju pečenega jagenjčka, odojka, pečenice, krvavice, pečenke ter ribe (postrvi) z veliko domače zelenjave in solatami. Posebnost so značilne jedi ob kolinah, ki veljajo za domač praznik. Priljubljena je tudi perutnina, posebej pečena raca z mlinci in rdečim zeljem. Dežela slovi tudi po odličnih suhomesnatih izdelkih, saj mnogo domačinov prideluje svoje lastne salame in klobase. 

Nekoč so domačini poznali le kašnato potico, sedaj pa jo nadomešča ocvirkovka ali špehovka, ki je še danes obvezna jed v času pusta, tako kot orehova ali pehtranova potica za veliko noč in poprtnik za božič. Med najstarejšimi pecivi se omenjajo pogače, ki so povezane s cerkvenimi prazniki. Nekatere so posebej oblikovane in okrašene. Zelo znana je belokranjska pogača, brez katere ni dobre pojedine in pokušnje vina v zidanici, spada pa med zaščitene tradicionalne slovenske jedi. Posebno spoštovanje imajo prebivalci regije do kruha. Domač kruh še vedno pečejo v mnogih družinah in z njim vam postrežejo tudi v marsikateri dobri gostilni. 

Kakovost lokalnih surovin, inovativnost v pripravi in postrežbi jedi ter trajnostni pristop v kulinariki na Dolenjskem se prepoznana v svetovnem merilu. Dolenjski gostinci so ponosni prejemniki številnih nagrad, med njimi tudi nagrad, ki jih podeljuje mednarodni kulinarični vodnik Michelin.

Vino in kulinarika tvorita pomemben del slovenske tradicije. Slovenci cenimo svoja vina in prisegamo nanje enako kot na okusne specialitete naše kuhinje. Vinorodno deželo Posavje oblikujejo trije okoliši: Bizeljsko sremiški, Dolenjski in vinorodni okoliš Bela krajina. Pomembna vina dolenjskega in belokranjskega vinorodnega okoliša so PTP vina cviček, metliška črnina in belokranjec. Cviček je evropski posebnež, saj je edino vino v Evropi, ki ima manj kot 10 % alkohola. Zaradi nizke vsebnosti alkohola, blage kisline in zdravilnih učinkov, ga v zmernih količinah priporočajo celo zdravniki. Izredno priljubljene so tudi vrste modra frankinja, laški rizling, chardonnay, sauvignon, rumeni muškat ter paleta kakovostnih in vrhunskih vin. Vsekakor vam k regionalnim jedem priporočamo tudi dobra regionalna vina. Tako boste v kulinariki in vinu uživali do popolnosti. 

Se vam že cedijo sline? Obiščite katero izmed gostiln in restavracij iz naše ponudbe. 

Image title


Za podrobnejše informacije, pripravo ponudbe ali programa nas kontaktirajte.