Dolenjska, drugačna doživetja

Lokalni in pristni okusi Dolenjske – zakaj je lokalno pomembno?

Lokalni in pristni okusi Dolenjske niso skriti le v babičini kuhinji, ampak so tudi skrbno vzdrževani pri vinarjih, mesarjih, čebelarjih in kmetih, ki skrbijo za tradicijo kakovosti v vseh svojih izdelkih. V sklopu Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja smo se zato v Dobrotah Dolenjske odločili, da bomo s projektom »Lokalni in pristni okusi Dolenjske« potrošnikom približali kvalitetne, inovativne in domače izdelke dvanajstih vrhunskih dolenjskih ponudnikov. 

Pristni okusi so pomembni zaradi ohranjanja kulturne dediščine in kakovosti, vendar prav tako je pomembno, da so izdelki in surovine iz katerih so le-ti narejeni tudi lokalnega izvora. Lokalna hrana namreč ni dobra le zaradi manjšega ogljičnega odtisa, ki ga ima lahko naša hrana na okolje, vendar tudi zaradi vpliva, ki ga ima na naše zdravje.

Lokalno pridelana hrana je namreč tudi bolj varna – manjša razdalja, ki jo mora naša hrana prepotovati, pomeni tudi manjše število rok, ki jih naša hrane preide ter manj časa, ko je na poti. Takšna hrana ima zato manj verjetnosti za kontaminacijo iz okolja, prav tako pa lahko tudi vsebuje manj konzervansov, pesticidov in prezervativov (saj od polja do ust ne mine veliko časa).

Manj pesticidov in konzervansov v lokalnih izdelkih pa posledično vpliva na naše prebavo in zdrav prebavni trakt, ter povzroča manj morebitnih alergijskih reakcij. 

Lokalno in pristno gre torej z roko v roki – le lokalno je lahko dovolj kakovostno, da pride do izraza pristen okus tradicije, ki blagodejno vpliva na telo in dušo. Prav posebej toplo zato priporočamo izdelke naših lokalnih dolenjskih partnerjev, da vzpodbudimo kratke lokalne verige in pristne, domače okuse. Obiščite naše poslovne prostore, v Ljubljani ali Trebnjem in preizkusite lokalno kakovost iz prve roke.

Image title