Dolenjska, drugačna doživetja

Loški Potok

Občina Loški Potok zakoroža dolina od reke Drage do Čabranke. Zaznamujejo jo kraški svet in obsežni smrekovi gozdovi. 

1. Retijska uvala
Retijska uvala je podolgovata dolina s širokim dnom in strmimi gozdnatimi pobočji ter jo lahko označimo kot najlepši primerek uvale na Slovenskem. Na dnu doline leži vas Retje, prečno na dolino pa potekajo ozke parcele, ki dopolnjujejo slikovit krajinski vzorec. Dolino na obeh straneh obeležujeta cerkvi sv. Florjana in sv. Lenarta. Pokrajina je zanimiva v vsakem letnem času, saj krajinsko prizorišče kaže vedno nove obraze: spomladansko travinje v vzorcu ozkih parcel, ostrnice v času prve košnje ter bruhajoči vodni izviri na obrobju doline, ki oživijo ob večjem deževju in vas spremenijo v otok. 

2. Tabor
Tabor je vzpetina nad vasjo Hrib, kjer stojita župnijska cerkev sv. Lenarta z mogočnim zvonikom in manjša cerkev sv. Barbare, obkrožena s pokopališčem. S Tabora je lep razgled na travniško in retijsko dolino. Na Taboru so našli prazgodovinsko keramiko. V času Turkov je bila okrog cerkve utrjena postojanka oz. tabor, po čemer je hrib dobil ime. Baročna cerkev sv. Lenarta je bila zgrajena okrog leta 1670. V sklopu zadnje prenove je cerkev dobila nove orgle. Čeprav ima sv. Barbara na portalu letnico 1673, je starejša od sv. Lenarta. 

3. Kaličeva jelka
Jelka raste ob gozdni cesti Draga–Glažuta. Obseg debla meri 387 cm, premer 123 cm, visoka je 46 m, njen volumen je 22 m³, starost pa kar 220 let. 

4. »Presihajoče« Travniško polje
Polje stoji ob ponoru potoka Loški Potok pod vasjo Travnik. Ob večjem deževju voda preden izgine v kraško podzemlje za nekaj dni poplavi polje. Občina Loški Potok združuje 6 vasi. Zaznamujejo jo kraški svet in obsežni smrekovi gozdovi.

Več informacij na KTC Loški Potok

Prijavi se na e-novice