Dolenjska, drugačna doživetja

Po poteh dediščine

Naravna, kulturna in živa dediščina obsegajo izjemno kulturno krajino, arheološka najdišča, tradicionalno arhitekturo, dejavnosti domače obrti in prireditve. Če se odločite za večdnevno bivanje lahko izbirate med nastanitvijo v termalnih zdraviliščih, hotelih, privatnih nastanitvah, penzionih, turističnih kmetijah, zidanicah… Ponudba je izjemno zanimiva za posameznike, družine, šolske skupine in druga druženja. 

Posebej velja izpostaviti:

  • Naravno dediščino zaznamujejo gozdovi, polja, hribčki, posejani z vinogradi, reke, številne kraške jame, krajinski park Lahinja in Kolpa … 

  • Kulturno dediščino zaznamujejo številne cerkve, gradovi (dolina gradov), muzeji, galerije, samostani, stara mestna jedra. 

  • Prestolnica arheološke dediščine Novo mesto slovi kot mesto situl. To ornamentirano bronasto posodo si lahko skupaj z ostalimi izjemnimi arheološkimi eksponati ogledate v Dolenjskem muzeju v Novem mestu. Tu boste spoznali življenje naših prednikov v zadnjih 10.000 letih, še posebej v obdobju Halštatskih knezov, ko je bila regija ena najpomembnejših v celinski Evropi. Posebej umetelne so steklene jagode, ki so jih na Dolenjskem našli nekaj sto tisoč, drugje po Evropi pa le nekaj sto. 

  • Ena najočarljivejših lastnosti te regije je tradicionalna vaška arhitektura: majhni leseni skednji, dvignjene kašče, svinjaki, čebelnjaki in kozolci (toplarji). Na podeželju je še vedno prisoten močan duh tradicije. Tudi v prenekateri vinski gorici boste lahko še vedno občudovali stare vinske hrame in zidanice. 

  • Številne zelo dobro organizirane in obiskane tradicionalne prireditve.

Za podrobnejše informacije, pripravo ponudbe ali programa nas kontaktirajte.

Skrivnosti Dolenjske