Po poteh dediščine

Naravna, kulturna in živa dediščina obsegajo izjemno kulturno krajino, arheološka najdišča, tradicionalno arhitekturo, dejavnosti domače obrti in prireditve. Strokovna mednarodna ekipa je na področju Dolenjske, Kočevsko-ribniške in Bele krajine izbrala 30 točk, ki jih je uvrstila v ponudbo kulturne in naravne dediščine ter vam tako omogočila, da jih lahko raziskujete med krajšim ali daljšim bivanjem. Če se odločite za večdnevno bivanje lahko izbirate med nastanitvijo v termalnih zdraviliščih, hotelih, privatnih nastanitvah, penzionih, turističnih kmetijah, zidanicah … Ponudba je izjemno zanimiva za posameznike, družine, šolske skupine in druga druženja. 

Posebej velja izpostaviti:

  • Naravno dediščino zaznamujejo gozdovi, polja, hribčki, posejani z vinogradi, reke, številne kraške jame, krajinski park Lahinja in Kolpa … 

  • Kulturno dediščino zaznamujejo številne cerkve, gradovi (dolina gradov), muzeji, galerije, samostani, stara mestna jedra … Velik del dediščine je predstavljen na spletni strani: www.slovenia-heritage.net

  • Prestolnica arheološke dediščine Novo mesto slovi kot mesto situl. To ornamentirano bronasto posodo si lahko skupaj z ostalimi izjemnimi arheološkimi eksponati ogledate v Dolenjskem muzeju v Novem mestu. Tu boste spoznali življenje naših prednikov v zadnjih 10.000 letih, še posebej v obdobju Halštatskih knezov, ko je bila regija ena najpomembnejših v celinski Evropi. Posebej umetelne so steklene jagode, ki so jih na Dolenjskem našli nekaj sto tisoč, drugje po Evropi pa le nekaj sto. 

  • Ena najočarljivejših lastnosti te regije je tradicionalna vaška arhitektura: majhni leseni skednji, dvignjene kašče, svinjaki, čebelnjaki in kozolci (toplarji). Na podeželju je še vedno prisoten močan duh tradicije. Tudi v prenekateri vinski gorici boste lahko še vedno občudovali stare vinske hrame in zidanice. 

  • Številne zelo dobro organizirane in obiskane tradicionalne prireditve.


Povezave:

Za podrobnejše informacije, pripravo ponudbe ali programa nas kontaktirajte.

Prijavi se na e-novice