Dolenjska, drugačna doživetja

Pohodništvo in kolesarjenje po nordijskih poteh v Šmarjeških Toplicah

V Šmarjeških Toplicah lahko izbirate med 12 označenimi NORDIJSKIMI POTMI  z različnimi težavnostnimi stopnjami, različnimi višinskimi profili in dolžinami poti. Poti so primerne so za vsak korak in vse dolžine nordijskih palic.

Za organizirane skupine ali tudi za individualce, ki si želijo organizirano nordijsko hojo, lahko organiziramo  strokovno vodenje. Na  označenih nordijskih poteh vam bo naš vodič-trener predstavil tudi turistične znamenitosti. Uživali boste v prelepi zeleni dolenjski pokrajini in spoznavali naravne in kulturne znamenitosti.

Nordijska pot Trška Gora je poleg poti Gradec najzahtevnejša in hkrati tudi najdaljša izmed opisanih nordijskih poti. Popelje nas na eno najbolj znanih dolenjskih vinskih goric, kjer pridelujejo odličen cviček. Vrh Trške Gore krasi romarska cerkev Marijinega rojstva, od koder se odpira čudovit razgled preko doline Krke vse do Gorjancev. Od cerkve, ki ji dajejo značilno podobo stoletne lipe, sledi strm spust med zidanicami. Ali ste vedeli, da je imel na Trški Gori med ostalimi znanimi imeni zidanico tudi virtuoz na frajtonarici Lojze Slak?

Na poti si ogledate: cerkev sv. Marije, protokolarni objekt Krke, doživite čudovit pogled na dolenjsko  prestolnico Novo mesto,  na Gorjance, Novo mesto....

Lahko  pa si privoščite domačo malico ali kosilo v domači gostilni ; cena od 7-12 evro/os.


Na nordijski in kolesarski poti Bela Cerkev nas bo spremljal hudomušen škrat Vini. Najprej nas bo popeljal do naselja Bela Cerkev, ki leži na terasi nad reko Krko in je dobilo ime po zidani cerkvi, eni prvih v teh krajih. Škrat Vini domuje v Škratovi luknji pod Belo Cerkvijo. V Hiši žive dediščine v središču naselja se lahko seznanimo s pestro arheološko zgodovino tega območja, si ogledamo bogate najdbe iz prazgodovinskih gomil, se poučimo o pomenu termalnih izvirov za to območje, spoznamo pripovedke o škratih in zgodbo o kruhu, ki ima v šmarješki kulinariki že od nekdaj posebno mesto.

Na poti si ogledate edinstven muzej Hiša žive dediščine, kjer  vam po predhodnem naročilu postrežejo z domačim narezkom , pogačo ali pa vam prikažejo peko domačega kruha.

Doplačilo od 7 do 10 evro/os.


Nordijska pot Vinji vrh je prav tako kot vzpon na Koglo klasična tura z enim osrednjim vrhom, poteka pa med vinogradi in sadovnjaki. Pri cerkvi sv. Jožefa nas očara lep pogled na dolino reke Krke, Gorjance in Raduljsko hribovje, ob lepem vremenu pa seže razgled celo do Kamniško-Savinjskih Alp. Prazgodovinska naselbina na Vinjem vrhu sodi med najpomembnejša železnodobna najdišča v Sloveniji. Z vrha sledi zelo strm spust do vasi Bela Cerkev; mestoma nas vodi pot tudi skozi gozd, najlepša pa je jeseni, ko se obarvajo vinogradi in zapojejo klopotci.

Na poti si ogledate si cerkve sv. Jožefa  na Vinjem vrhu. Poskušate lahko med štirimi vrstami  dolenjskega vina, za spomin pa odnesete domov  kozarec in obiščete  trgovinico z lokalnimi izdelki in spominki.

Po predhodnem naročilu  lahko v zidanici  Mlada Vina naročite  malico (doplačilo 7 evro).


Program vključuje:

 ( ob predhodnem naročilu za skupine in za individualne goste):

 • izbor nordijske poti

 • dobrodošlica in informacije ob prihodu

 • vodena nordijska hoja  s športnim rekreatorjem

 • CENA programa:

 • Od 4-8 oseb = 18 evro/os. 9-15 oseb = 9 evro/os

 • Od 15 oseb: 7 evro/os.


Dodatne možnosti:

 • kopanje v termalnih bazenih Term Krka-Šmarješke Toplice

 • ogled znamenitosti  kulturnih in naravnih znamenitosti

 • namestitev

 • transfer (kombi/bus)

 • turistični vlakec (ena smer/pol poti…)


Povpraševanje