Dolenjska, drugačna doživetja

Praznik situl 2023

8. festival železodobnega življenja in kulinarike

Letošnji festival bo tradicionalno ponudil prikaz starodavnih obrti in izdelkov, ki pa jih bomo v sodelovanju z rokodelci še dodatno obogatili.Obiskovalci boste lahko spoznali veščine lončarstva, steklarstva, krznarstva, pletarstva, obdelave lesa, barvanja in polstenja volne, tkanja, kovaštva, vlivanja brona ter obdelave jantarja. Skupaj s posebnimi gosti iz Poljske, ki se ukvarjajo z eksperimentalno arheologijo, ter skupino iz Italije, ki bo predstavila življenje ljudi v času železne dobe Severne Italije, ki so bili sočasni našemu halštatskemu Novemu mestu, se bomo podali na potovanje skozi čas. Pridite in doživite čarobnost situl, ki predstavlja edinstveno priložnost za spoznavanje starodavne dediščine ter novih inovativnih pristopov. Prepustite se čarobnosti dogodka ter ustvarite nepozabne spomine.


Pripravite se na nepozabno doživetje, ki vas bo popeljalo nazaj v čas železne dobe! Pridružite se nam 8. Prazniku Situl, ki vključuje delavnice za otroke, koncert skupine Noreia, strokovno vodstvo po situlskih spomenikih, osrednjo gledališko predstavo, rokodelsko tržnico in odlično kulinarično ponudbo. 


17.00 do 21.00 | Otroci bodo lahko ustvarjali miniaturne situle, izdelovali usnjene zapestnice in se preizkusili v boju z ročkami, sulicami ter lokostrelstvu. Poleg tega se bodo lahko naučili plesati, peči kruhke ter se poslikati s čudovitimi železnodobnimi motivi. 

20.00 | Izjemno atraktivna bo zagotovo osrednja gledališka predstava, ki bo uprizorila snubitev knežje družine. Kneza in snubca bomo lahko spremljali med njihovim prihodom na konju ter se prepustili čarobnosti dogodka. 

21.30 | V večernih urah vas čaka pravi glasbeni spektakel! Skupina Noreia, ki je znana po svojih tradicionalnih irskih, škotskih in bretonskih melodijah, bo poskrbela za pravo vzdušje in vas popeljala v čarobni svet glasbe. 

22:00 | Za tiste, ki se želite poglobiti v zgodovino, pa smo pripravili strokovno vodstvo po situlskih spomenikih v Dolenjskem muzeju. Tam boste lahko izvedeli več o situlah, njihovi izdelavi ter o življenju v železni dobi. 

17.00 - 22.00 | Na rokodelski tržnici boste lahko kupili unikatne izdelke izpod rok domačih mojstrov, ki jih bodo izdelovali kar na prireditvi. Poleg tega pa boste lahko uživali tudi v odlični kulinarični ponudbi, ki temelji na sestavinah iz železne dobe. 

Poskusite jedi, ki so jih jedli naši predniki, in se prepustite čarobnosti okusov. 


Pridružite se nam na 8. Prazniku Situl, ki bo poskrbel za nepozabno doživetje ter vas popeljal v čarobni svet železne dobe!


Praznik situl 2023

Lokacija

Glavni trg
Glavni trg
8000 Novo mesto

Kontakt

Dolenjski muzej
07 373 11 30
dolenjski.muzej@dolenjskimuzej.si

Skrivnosti Dolenjske