Dolenjska, drugačna doživetja

Ribnica

Občina Ribnica leži med grebenoma Male in Velike gore. Sedež občine Ribnica je prvič omenjen v 13. stoletju. Duhovščina je že v 14. stoletju vzpostavila kvalitetno šolstvo, po čemer je Ribnica slovela še v 19. stoletju, ko se je v Ribnici šolal tudi pesnik France Prešeren. Velika gozdnatost, malo obdelovalne zemlje in dolge zime niso nudile veliko možnosti za preživetje, zato so bile zelo pomemben vir zaslužka domače obrti, zlasti lončarstvo in suhorobarstvo. Slednja obrt je ime krajev ponesla po celem svetu. 

1. Cerkev sv. Štefana
Cerkev iz 19. stoletja je odličen primer historizma v cerkveni umetnosti na Slovenskem. Krasita jo opazni Ribniški kroni, ki sta delo Jožeta Plečnika. V notranjosti nas prevzame oltarna slika Sv. Štefana, delo impresionističnega slikarja Ivana Groharja. 

2. Staro mestno jedro
V starem mestnem jedru se nahaja eden izmed najstarejših trgov na Kranjskem, ki ga zaradi svoje značilne obulične karejske pozidave izpostavljajo kot enega izmed najlepših. Ob mostu čez Bistrico stojita Miklova hiša in ribniški grad, ki sta danes namenjena kulturnim in muzejskim dejavnostim. Na grajskem dvorišču se nahaja tudi Park kulturnikov, posvečen spominu na ljudi, ki so prispevali k razvoju Ribnice. Tukaj najdemo tudi Formo vivo, ki so jo v osemdesetih letih oblikovali priznani slovenski kiparji. V kompleksu se nahajata še poročna dvorana in letno gledališče, kjer se poleti odvijajo Grajski večeri. 

3. Rokodelski center Ribnica
Nastal je v obnovljeni stavbi grajske pristave Marof z namenom ohranjati in razvijati slovensko rokodelstvo, zlasti suho robo in lončarstvo, ki imata na Ribniškem večstoletno tradicijo. Obiskovalec se lahko sreča s tradicijo domačih obrti s pomočjo živih demonstracij izdelovanja in ob ogledu stalne ter občasne razstave sodobne produkcije suhe robe in lončarstva. 

4. Škrabčeva domačija
Domačija v vasi Hrovača je rojstna hiša p. Stanislava Škrabca (1844-1918), enega najpomembnejših jezikoslovcev (slovenistov) 19. stoletja. Na njej so več kot dve stoletji prebivali, snovali in delovali rodovi družine Škrabec, sedaj pa se kakovostno obnovljena poslopja z vrednostjo kulturnega spomenika udejstvujejo tudi kot izjemno prizorišče kulturnih dogodkov in hkrati tudi kot priložnost za poslovna srečanja. Fižolov dan, ki je posvečen avtohtoni sorti fižola »Ribničanu« ,ali praznično vzdušje v decembru, umeščata vas med najbolj zanimive vasi na Slovenskem. 

5. Ribniški sejem in rokodelski festival
Festival se odvija vsako prvo nedeljo v septembru na ribniških ulicah. Na sejmu, kjer si vsako leto napase oči in opravi nakupe okoli 30.000 obiskovalcev, sodelujejo tudi številni suhorobarji, ki prikazujejo izdelovanje izdelkov v živo. 

Informacije: Rokodelski center Ribnica, Cesta na Ugar 6, 01 83 61 104

Prijavi se na e-novice