Dolenjska, drugačna doživetja

Ribolov

Dolenjska je s svojimi vodnimi bogastvi pravi raj za vse ljubitelje ribolova in športnega ribolova. Za varovanje okolja ter 350 hektarov ribolovnih vodnih površin skrbi Ribiška družina Novo mesto. Novomeško-žužemberški ribolovni okoliš obsega reko Krko od Zagradca do Mršeče vasi v dolžini 59 km z vsemi pritoki na tej vodni poti, med katerimi je za ribiče najpomembnejša Radeščica in Temenico od Velikega Gabra do izliva ter z ribnikoma; Blato pri Trebnjem in Vodrancem pri Otočcu.


Reka Krka 

V Krki je zagotovo vodilna ciprinidna vrsta platnica, ki skupaj s podustjo nudi obilo ribolovnih užitkov. Na Krki jih ribiči lovijo na kruh in kompostnik, zelo priljubljena vaba pa je vodni mah. V osrčju Novega mesta, tja do Otočca, je z jezov, znamenitih za Krko, v vročih poletnih dneh naravnost čudovit ribolov platnice ali podusti. Šumenje brzic nas pomirja in osvežuje, svežo vabo pa imamo na dosegu roke. Le skloniti se je treba in s kakšnega kamna posmukati šopek mahu, ki ga ovijemo okrog trnka. Na svoj račun lahko pridejo tudi ribiči, ki radi lovijo ščuke. Stalež teh rib je namreč v Krki dober, ribolov nanje pa dinamičen in poln presenečenj. Užitek si dodatno lahko popestrimo ob ribolovu s čolna, saj je že sama vožnja z njim po zeleni lepotici pravi užitek. Ob ribolovu ščuke na Krki je mogoče ujeti tudi soma, ki ga pretežno lovimo s talnim ribolovom v poletnih večerih. 

Na reki Krki sta 2 revirja: 1. revir je salmonidni revir, ki ga naseljujeta potočna postrv, šarenka in lipan. 2. revir je mešani salmonidno-ciprinidni revir. V njem so salmonidne vrste: potočna postrv, šarenka, lipan in sulec, od ciprinidnih pa so najštevilnejše platnice, somi, rdečeočke, zelenike, podusti, mrene, kleni, boleni,ogrice, krapi, linji in ščuke.Ribiško dovolilnico je mogoče kupiti preko spleta ali na prodajnih mestih RD Novo mesto.


Potok Radeščica 

Radeščica oziroma Radešca je še eden izmed pritokov reke Krke, ki je izvrsten za muharjenje. Razdeljena na dva revirja, ki ju razmejuje jez Nardin, se ribolovna sezona na Radeščici začne ob različnih časih. Zgornji del reke, od izvira do jezu, je loven že od 1. marca, spodnji del, od jezu do izliva v Krko, pa se odpre s 1. majem. V obeh revirjih se sezona zaključi s 30. novembrom.
V reki prebivajo tako potočna postrv kot tudi šarenka in pa lipan, katerega pa je strogo prepovedano upleniti, zato ima ta ribja vrsta velik potencial za rast in razvoj do kapitalnih mer. Od jezu HE v Zagradcu do jezu v Soteski je pestrost rib večja, temperatura vode je tam stabilna, zato so tudi življenjski pogoji ugodni. Najprimernejši čas za ribolov je od začetka aprila do konca junija. Od jezu v Soteski do Mršeče vasi je mogoče ujeti ciprinidne vrste rib, zlasti ščuko pa tudi soma, ki ga največkrat lovijo v poletnih večerih s talnim ribolovom.

Cena ribolovne dovolilnice na Radeščici je 34€. Ribiške dovolilnice za Radeščico lahko kupite v Gostišču Kolesar in Pub Pri mostu ali preko spleta.


Ribnik Blato 

Ribnik Blato je v idiličnem okolju dolenjskih gričev, nedaleč od Trebnjega. Ribnik obsega 1,2 ha, v njem pa so različne ciprinidne vrste: največ jekrapov, sledijo jim linji, ploščiči in smuči. Ribnik in njegova okolica sta izredno lepo urejena, za kar vzorno skrbijo ribiči – člani Ribiške družine Novo mesto. Zato na njem ribiči ne bodo uživali le v dobrem ribolovu, ampak tudi v lepi naravi in urejeni okolici.

Trofejne ribe, ki plavajo v ribniku, in so bile potrjeno ujete, so definitivno som, ki je meril rekordnih 220cm in bil težak 53kg, ter krapi teže krepko nad 10 kilogrami.

Ribiška karta stane 16€, kupiti pa jo je mogoče na fizičnih prodajnih mestih, ki so navedena na RD Novo mesto ali preko spleta na strani ribiške karte, kjer lahko lani drugih ribiških družin izkoristite še dodaten popust pri nakupu.


Potok Težka voda

V potoku Težka voda najdemo salmonidne in ciprinidne vrste rib: potočna postrv, šarenka, krap, linj, platnica, podust, rdečeoka in zelenika.Potok je razdeljen na salmonidni del, kjer se lahko lovijo postrvi in označuje del potoka od izvira do mostu v Šmihelu ter na ciprinidni del, kjer je moč ujeti krapa ali linja in označuje del od mostu v Šmihelu pa do izliva v reko Krko. Ribolovna sezona poteka od 1.4 do 30.9, karto se, tako kot za ostale vode da kupiti preko spleta ali pa na fizičnih prodajnih mestih, cena 35€.


Reka Temenica 

Reka Temenica velja za največji pritok Krke in je v marsikaterem smislu zelo posebna reka, že zaradi tega, ker na svoji poti od izvira do izliva v Krko dvakrat ponikne. Prvič se to zgodi blizu naselja Dolenje Ponivke. Reka se zopet pojavi na površju v okolici Mirne Peči in nato še drugič izgine v bližini Goriške Vasi. Dokončno pride na površje v Luknji pri Prečni ter nato svojo pot zaključi v reki Krki. 

V Temenici so salmonidne in ciprinidne vrste rib: potočna postrv, ščuka, klen, krap, linj, platnica, podust, rdečeoka in zelenika. Ribiško dovolilnico se, tako kot za ostale vode, da kupiti preko spleta ali pa na fizičnih prodajnih mestih. Stane 15€.
Za podrobnejše informacije o možnostih ribolova se obrnite na Ribiško družino Novo mesto. Za dodatne informacije so vam na voljo ribiči iz fishing-guides-slovenia.com. Ribiške dovolilnice lahko kupite preko spleta ali pri nekaterih gostinskih ponudnikih*.

Naloži brošuro