Dolenjska, drugačna doživetja

Sodražica

Občina Sodražica zajema severnozahodni del Ribniške doline, obdane s pobočji Velike in Male gore. Sodražica velja za zibelko suhe robe, krajani pa še vedno ohranjajo tradicijo »zdumanaja«. V naših krajih boste uživali, če iščete mir, naravo in domačnost. 

1. Romarska cerkev Marije Vnebovzete pri Novi Štifti
Cerkev v Novi Štifti z mogočno kupolo in visokim zvonikom že več kot 350 let vabi na romanje v neokrnjeno naravno okolje, ki ga dopolnjujejo orjaška lipa, kapela sv. Jožefa iz 18. stoletja in frančiškanski samostan. V notranjosti cerkve blestijo trije zlati oltarji, ki skupaj s prižnico sodijo med najlepše spomenike rezbarske umetnosti v drugi polovici 17. stoletja. 

2. Soteska Kadice
Soteska Kadice je z enim od pritokov Bistrice, naravnim slapom ter izdolbenimi kadmi in tolmuni, po katerih je soteska dobila ime, ena najlepših naravnih znamenitostih teh krajev. Svojo vrednost temu področju daje tudi zaščiten rastlinski svet in neokrnjena narava. Nedaleč od tod so vidni ostanki rimskega zidu, ki se je razprostiral proti vzhodu. Na pobočju nad sotesko so se zaradi selektivne erozije in korozije ohranili dolomitni samotarji, med katerimi je najbolj znan 3 metre visok obelisk imenovan Škofek. 

3. Maticova etno hiša
Maticova etno hiša v Ravnem Dolu je edinstven muzej zapuščine kmečkega gospodarstva. Prikazuje življenje suhorobarske družine in je prava zakladnica življenja družin prejšnjem stoletju. V teh krajih so ljudje dolga leta živeli od ročne izdelave suhorobarskih izdelkov in njihove prodaje, ukvarjali pa so se tudi s kmečkimi opravili. Poglavitni del razstavnega prostora obsega kmečka soba, ob kateri gost lahko začuti nedavno življenje. Razstavljeni so tudi kmečki stroji in orodja, ki so jih ljudje v preteklosti uporabljal pri kmečkih opravilih in v gospodinjstvu, ogledate pa si lahko tudi zanimiv rodbinski kotiček. 

4. Cerkev Svetega Marka s Fallerjevimi orglami
Cerkev sv. Marka v Zapotoku je najstarejša podružnica v župniji Sodražica. Prvotno naj bi tu stal ajdovski tempelj - pogansko svetišče, ki je bilo kasneje spremenjeno v cerkev. V glavnem oltarju se nahaja podoba sv. Marka, na desnem stranskem oltarju slika sv. Lenarta, na levem pa sv. Primoža in Felicijana. Vsi kipi, kakor tudi vsi trije oltarji, so leseni, imena svetnikov pa so še iz prvih časov krščanstva. 

5. Petrinci na Gori
Petrinci na gori je priljubljena točka pohodnikov, kolesarjev, konjenikov ter romarjev. Na vzpetini nad naseljem Petrinci stoji župnijska cerkev posvečena Mariji Snežni. Nedaleč stran je postavljeno znamenje, posvečeno Magdaleni Gornik. O Magdaleni Gornik je ohranjenih več tisoč strani zapisov o mističnih dogajanjih (videnja, podoživljanje Kristusovega trpljenja, znamenja Kristusovih ran - stigme, prejemanje sv. obhajila na izreden način ...), ki naj bi jih doživljala od 12. leta starosti do smrti.


Prijavi se na e-novice