Dolenjska, drugačna doživetja

Tam so meseci sami maji ali kam v najlepšem mesecu?

»Nekje na Dolenjskem so kraji,
hiša, vinograd, košček polja,
tam so meseci sami maji,
tam sem nekoč bil doma.«

Tako je Dolenjsko in njene lepote opisoval naš največji pesnik in pisatelj Tone Pavček. Prihajajoč maj pa bo zelo živahen.

1. maja vabijo na Javorovico,  6. velikega travna  se bomo z lahkotnimi koraki sprehodili po najznamenitejši Trški gori, s prijetnimi spomini se bomo zadržali pri spomeniku Lojzeta Slaka, na Bajnofu bomo okusili že pregovorno dobro dolenjsko kosilo, sledil pa bo festival harmonikarskih skupin in orkestrov iz vse Slovenije. S seboj imejte poln nahrbtnik dobre volje ali pa dovolj prostora, da jo boste nekaj odnesli še domov.

Pred platno Anton Podbevšek Teatra vabi Filmski teden Evrope, ki se odvija 10., 11. in 12. danpomladnega meseca. Da ne boste zamudili, čim hitreje rezervirajte brezplačne vstopnice, saj je ta dogodek dobro sprejet in temu primerno obiskan.

Dobrodošli ste tudi v Kostanjeviških jamah, prijazna in kulturno bogata Galerija Božidar Jakac je lahko krasno nadaljevanje izleta po Kostanjevici. Ko se oglasi želodec vas pogostijo Žolnirjevinato pa, hop na vodno kolo. Če vam bo naklonjen čas, priporočamo še sprehod po Samostanu Pleterje kjer vam bodo povedali mnogo novega, videli pa boste prav čedne primerke domačih živali.

19., 20. in 21. v mesecu sledi že dobro uveljavljen belokranjski praznik – Vinska vigred, letos že 35. po vrsti. Za kulinarične dobrote bo med drugimi poskrbelo gostišče Veselič, vinske kapljice pa bodo žuborele pri Dolcu in Prusu.

Kje se vidimo?


Prijavi se na e-novice