Dolenjska, drugačna doživetja

Trška gora

Posebno doživetje predstavlja pohajkovanje med vinorodnimi pobočji Trške gore, kjer pridelujejo tradicionalno dolenjsko vino cviček. Med odkrivanjem te edinstvene pokrajine boste zagotovo naleteli na večje in manjše zidanice (glej tudi Odprte zidanice) z vabljivimi vinskimi kletmi, obiščete pa lahko tudi romarsko cerkev Marijinega rojstva. 

Trška gora je ena najbolj znamenitih vinskih goric v Sloveniji. Na njenem južnem pobočju je glede na površino posajenih največ zidanic na svetu. Razprostira se med dvema gradovoma, na vzhodu je Stari grad, na zahodu Hmeljnik, na njenem vrhu pa za prepoznavnost skrbi romarska cerkev Marijinega vnebovzetja. Trška gora s 428 metri nadmorske višine ponuja rajski razgled na vse strani, tja do Gorjancev, proti Kočevskemu rogu in Krški dolini, vse do Sljemena nad Zagrebom. Pod njo leži dolenjska prestolnica Novo mesto, objeta v smaragdno lepotico reko Krko, ki ovija tudi edini rečni grad v Sloveniji, grad Otočec.

Lipe

Na vrhu Trške gore, ob cerkvi Marijinega rojstva, že stoletja rastejo lipe – najstarejša in najmogočnejša ima v prsnem obsegu kar 830 centimetrov. Zanjo ocenjujejo, da je stara več kot štiristo let in velja za najdebelejšo dolenjsko lipo. 

Ustvarjalni duh

Kot posebnost te vinske gorice lahko prav gotovo izpostavimo poetični duh, ki je navdajal tamkajšnje lastnike zidanic. Tako so na Trški gori v zidanicah svoj zanos pridobivali Marjan Kozina, virtuoz frajtonarice Lojze Slak in slavni harmonikar Henček. 

Pohodniška pot 

sem pohodnikom, ki si želijo pokrajino videti na nekoliko drugačen način, sta na voljo dva organizirana pohoda na leto. Konec januarja se lahko udeležite pohoda “S cvičkom med vinogradi”, kjer se lahko po poti okrepčate z domačimi dobrotami in cvičkom. V začetku maja pa je v spomin na legendo narodnozabavne glasbe Lojzeta Slaka organiziran pohod “Po Slakovi poti“.