Poletje v Kočevskem rogu 2023

V mesecu smo v Kočevskem rogu odprli vrata za obiskovalce. Začnemo z prvomajskim pohodom na Pogorelec, ki je del 21 dogodkov ciklusa, imenovanega Poletje v Kočevskem rogu. Ta cikel pripravlja Občina Dolenjske Toplice v sodelovanju z nosilci dogodkov. Dogodki so namenjeni tistim obiskovalcem, ki si želijo spoznati izjemno naravno in kulturno dediščino, vključno s kraškimi jamami, drevesnimi velikani, zdravilnimi rastlinami ter sledmi izginulih kočevarskih vasi, ruševin parnih žag, ohranjenih partizanskih bolnic in Baze 20, ter različnimi spominskimi obeležji druge svetovne vojne.

Pripravili smo raznolik program dogodkov, s katerim želimo pritegniti javnost, ki si želi spoznati in doživeti izbrane roške zgodbe ob terenskem vodenju poznavalcev. Nosilci dogodkov so društva, zavodi, posamezniki in ustanove, ki tu živijo, delajo, raziskujejo roško naravo in sledi preteklosti ali pa iščejo mir ter ustvarjalne in rekreativne potenciale. Večina dogodkov se izvaja v občutljivem naravnem okolju, zato jih načrtujemo v manjših skupinah, kot so vodeni sprehodi, pohodi, predstavitve in delavnice. 

Cilj je zagotoviti čim manjši vpliv na okolje ter hkrati omogočiti obiskovalcem, da se približajo in doživijo naravo na pristen način.

Image title

Gozdni bonton

Zaradi občutljive narave območja Kočevskega roga, je primerno, da obiskovalcem podamo kratek povzetek bontona. Predvsem se držimo označenih in urejenih poti ter gozdnih cest. 

Obisk pragozdnih ostankov ni dovoljen. Pri opazovanju živali se obnašamo spoštljivo, jih ne plašimo, ne ustvarjamo hrupa in se izogibamo kričanju. Na sprehodu psa držimo na povodcu. Nabiranje gob in rastlin ter vožnja v naravnem okolju sta dovoljena le v skladu s predpisi. Kulturno dediščino, kot so ostaline kočevarske poselitve ali spomeniki druge svetovne vojne, obiskujemo s spoštovanjem. Po našem obisku mora narava ostati nedotaknjena in takšna, kot je bila pred našim prihodom.

Od 1. 5. 2023 ob 00:00 do 20. 9. 2023