Celostna grafična podoba (CGP)

S ponosom predstavljamo priročnik in elemente, ki vam bodo omogočili, da delite enoten vizualni jezik, ki poudarja lepoto, bogato dediščino in edinstveno vzdušje Dolenjske. Z združenimi močmi lahko gradimo prepoznavnost, ustvarjamo vtis in vabimo obiskovalce, da doživijo vse, kar Dolenjska ponuja.

Prenesite naš CGP priročnik in se pridružite skupnosti, ki s ponosom predstavlja našo destinacijo.

Odkrijte moč skupne podobe Dolenjske – povežimo se in predstavimo našo destinacijo s ponosom in prepoznavnostjo.

Spoznajte zgodbo za logotipom

Steklene jagode in razgibana pokrajina

Oblika logotipa izhaja iz stilizirane steklene jagode, ki spada med najpomembnejše arheološke najdbe na Dolenskem. Danes jih hranijo v Dolenjskem muzeju.

V prvem tisočletju pr. n. št. je na območju širše Dolenjske živela t.i. Dolenjska skupina jugovzhodne alpske halštatske kulture.  Ti ljudje so bili spretni v železarstvu, kmetijstvu ter izdelavi stekla in barvitih steklenih jagod. Danes poznamo nekaj sto arheoloških najdišč iz tistega časa, kot so naselja in grobišča. Steklene jagode so bile najdene v velikih količinah, celo več sto v enem grobu, kar je bilo neobičajno za druge kraje Evrope, kjer so bile redke. Te jagode so bile raznolikih barv, oblik in velikosti, kar kaže na spretnost izdelovalcev. Pomembno je tudi, da so imeli veliko peska, ki je bil ključen za izdelavo stekla, kar je olajšalo njihovo delo. Jagode so bile med najbolj znanimi predmeti tistega časa in so bili rezultat izjemnih spretnosti mojstrov iz Dolenjske. S svojim znanjem so prispevali k oblikovanju evropske kulturne podobe.

Stilizirane jagode z izohipsami: Odsev gričev in dolin v našem dizajnu

Stiliziranim jagodam smo dodali poseben element – izohipse, ki s svojo obliko odražajo pestro pokrajino, ki je prekrita z griči in dolinami. S tem dodatkom smo želeli zajeti naravno raznolikost ter reliefno razgibanost terena. Izohipse prinašajo dodatno dimenzijo in karakter logotipu, obenem pa poudarjajo naravo in edinstvenost Dolenjske kot turistične destinacije.