Zidanice

Doživite zidanice na Dolenjskem na tri različne načine: lahko se sprehodite po vinski gorici Rigelj, obiščete odprte zidanice na Trški gori ali izkusite najbolj pristno izkušnjo s prenočitvijo v eni izmed zidanic.

Postanite gospodar zidanice

Turizem v zidanicah

Turizem v zidanicah je unikaten, avtentičen in atraktiven turistični produkt s pristno ponudbo slovenskega podeželja. Zidanice so primerne za vse, ki iščejo mir, neokrnjeno naravo, intimnost, tradicionalno kulinariko, lokalne produkte ter aktivne počitnice. Imajo vse, kar sodobni turist potrebuje – kuhinjo, spalne prostore, kopalnico, vse več pa jih je opremljenih z zasebnimi savnami in vročimi kadmi.

na Trški gori

Odprte zidanice

Odprte zidanice na Trški gori nad Novim mestom pohodnikom vsak konec tedna odpirajo duri vinskih hramov, v katerih lahko okušate dobrote marljivih trškogorskih vinogradnikov. Na prvem mestu je to avtohtoni cviček, ki je zvrst rdečih in belih sort grozdja ali vina, poleg cvičkovih sort pa pridelujejo tudi druga sortna vina in penine. Spoznali boste, da je vino najboljše, ko se ga iz soda natoči v kozarec.

Obiščite zidanice na poti

Vinska gorica Rigelj

Pot vodi v obliki osmice skozi vinsko gorico Rigelj. Povezuje tri cerkvice – Mali Rigelj, Cerovec in Gorica ter se vije mimo številnih zidanic. Te so opremljene z lesenimi tablami, na katerih lastniki lahko obesijo znake v obliki salame, kozarca in hišice ter mimoidoče pohodnike obveščajo, kdaj lahko poskusijo domače vino, si privoščijo domače dobrote ali pa v zidanici tudi prespijo.