Umetnost in kultura

Spoznajte umetnostne in kulturne bisere Dolenjske

“Nekje na Dolenjskem so kraji, kjer dosti je trnja in dosti rož, a zemlja je žena, ki že s smehljaji vžge srca najtrdnejših mož.” (T. Pavček)

Vabimo vas, da te kraje odkrijete na načine, kot jih prikazujejo kulturna in umetniška dela naših najboljših kulturnih ustvarjalcev. Pa naj bodo to glasba, beseda, oblika, gib ali nepozaben spomin. Obiščite nas in pustite se navdihniti v slogu, ki ga lahko ponudita le umetnost in kultura.

Odkrijte svojo strast in kreativnost v srečanjih z

umetnostjo

Vsak doživlja umetnost na svoj način. Morda s knjigo v roki v gozdu.  Lahko na številnih tradicionalnih glasbenih festivalih na Dolenjskem, kjer se srečajo domači in tuji izvajalci. Letos kot poslušalec, naslednje leto kot aktivni udeleženec. Značilno arhitekturo, dediščino in kulturno krajino lahko spoznate na tematskih vodenjih (“Pozabljena polovica”) ali s pomočjo virtualnih vodnikov. Sproščene poletne večere pod zvezdami spremljajo projekcije filmov na prostem, medtem ko lahko vse generacije spoznavajo identiteto kraja na razstavah ali kreativnih delavnicah Dolenjskega muzeja. Ali uživa v razstavah priznanih domačih umetnikov (npr. Božidarja Jakca) ali pa se morda prvič sreča z naivno umetnostjo mednarodnih dimenzij.

Najljubše lokacije, ki očarajo s pozitivno energijo

na trgih in v mestih

Dolenjska je izrazito podeželska pokrajina, zato je kontrast, ki ga doživite na mestnih trgih zaradi obilja zelenja, malo zabrisan in pogosto sploh ne opazite, da hodite po mestni ulici, ko pa ste ravno opazovali pisanega metulja na sveže pokošenem travniku. Kljub temu je čutiti mestni utrip Glavnega trga v Novem mestu, zlasti ob številnih dogodkih, ki se odvijajo tekom leta. Prenovljeni najstarejši srednjeveški trg v Sloveniji, zaprt za promet, je izjemna lokacija za sproščen sprehod ali jutranjo kavico. Svojevrsten pečat obiskovalcu pusti tudi osrednji trg v Žužemberku, ki ga krasi mogočen istoimenski grad, katerega najbolj impozanten pogled lahko ujame z mostu, pod katerim prijetno šumijo brzice dolenjske lepotice Krke.

 

 

Galerija na prostem

Prostor kjer se gibamo je najlepša galerija. Uživajte v ulični umetnosti, arhitekturi in krajini ter lokalnih umetnikih.

Raziščite edinstvena

kulturna doživetja

To lahko storite z obiskom muzeja ali galerije ter se za nekaj trenutkov prestavite v drug čas in dojemanje kraja, ki v vas prebudi prijetne spomine, nostalgijo ali vzbudi domišljijo. Zbudite radovednost in se sprehodite med spomeniki dediščine, ki jih boste na Dolenjskem našli na vsakem koraku. Na prvi pogled spokojna in skrivnostna grajska dvorišča in vrtovi (Soteska, Grm in Žužemberk) so pogosto izjemna kulisa za vrhunske dogodke domačih in tujih ustvarjalcev.