Dolenjska, drugačna doživetja

Šentrupert

Občina Šentrupert je ena izmed mlajših dolenjskih občin. Središče občine Šentrupert se ponaša z bogato zgodovino. Prva omemba kraja iz 1044 je povezana z rodbino Eme Krške. Po izumrtju rodbine je ozemlje pripadlo Celjskim grofom, ki so pričeli z gradnjo današnje cerkve sv. Ruperta. Beneficij te ugledne župnije je užival tudi Jurij Slatkonja, prvi dunajski škof, ki je leta 1520 blagoslovil dokončano cerkev, ki se uvršča v sam vrh slovenske gotske stavbne umetnosti. S kakovostnimi glasbenimi in kulturnimi prireditvami postaja Šentrupert simbol kulturne prestolnice mirnske doline. 

1. Cerkev sv. Ruperta
Cerkev je prvič omenjena že v 11. stoletju. Današnja podoba cerkve je nastala konec 14. stoletja v času vladavine Celjskih grofov. Tako po svoji legi sredi trškega naselja kakor po svoji estetski zaokroženosti in stavbni mogočnosti se cerkev sv. Ruperta uvršča v vrh slovenske gotske stavbne umetnosti. 

2. Simončičev toplar
Simončičev toplar je eden najlepših kozolcev na Slovenskem. Leta 1936 ga je izdelal tesar Janez Gregorčič iz bližnje Slovenske vasi, ki je prav pri tem kozolcu dokazal svoje izjemno tesarsko in mizarsko mojstrstvo. Toplar ima tri pare oken, gank in dvokapno streho na čop. Čelna stran in gank sta bogato okrašena z rastlinskimi ornamenti. Leto kasneje kot Simončičev kozolec je isti mojster postavil toplar tudi na Petjevi domačiji v Dolenjih Jesenicah. 

3. Vesela Gora
Nekdaj je bila priljubljena romarska točka. Dvostolpna cerkev sv. Frančiška Ksaverija s štirimi kupolami je bila dokončana v 1. polovici 18.stoletja na mestu nekdanje cerkve Sv. Marjete. Cerkev se ponaša z oltarnimi slikami slovenskih baročnih slikarjev Valentina Metzingerja in Fortunata Berganta. Na južnem pobočju pod cerkvijo stoji kapela Žalostne Matere božje in križev pot, po katerem so romarji prihajali na Veselo Goro vse do prepovedi romanja za časa cesarja Jožefa II. 

4. Stalna razstava
Razstava izvirnih ilustracij mladinskih del in Slovenske slikanice za otroke sveta v OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert vključuje okrog 400 slikanic slovenskih avtorjev in ilustratorjev v 25 različnih jezikih. Z zbirko Izvirne ilustracije mladinskih del se razstava uvršča med največje zbirke slovenske ilustracije. 

5. Steklasova pot
Pot povezuje bogato kulturno dediščino in turistično ponudbo Šentruperta. 20 km dolga pot je poimenovana po zgodovinarju Ivanu Steklasi, ki je s svojim delom Zgodovina župnije Šentrupert na Dolenjskem zapustil neprecenljiv vir informacij o preteklosti kraja.

6. Dežela kozolcev

Dežela kozolcev je prvi muzej na prostem s kozolci na svetu, ki jo je že v prvem letu delovanja obiskalo 30.000 registriranih obiskovalcev iz 35 držav. V njej je 19 sušilnih naprav, od tega je 17 kozolcev, med katerimi so zastopani vsi tipi kozolcev v Sloveniji. 

Prijavi se na e-novice