Kresna noč v Mokronogu

Kresna noč je tradicionalna prireditev v Mokronogu, ki poteka, poteka, 4. soboto v juniju, saj ta najbližja 24. juniju. Takrat je namreč dan najdaljši in noč najkrajša v letu. Od kresne noči dalje sonce pojema, zato so naši predniki verjeli, da ogenj, zakurjen na kresno noč, pomaga soncu ohraniti in pomnožiti njegovo moč. Kresove so netili na vrhovih hribov, čim bliže nebu, nato so okoli ognja peli in plesali, skakali čezenj ali skozenj ter hodili po žerjavici.

Na kresno noč naj bi čudežno moč imela tudi voda – umivanje v njej naj bi prinašalo zdravje in lepoto, neporočena dekleta pa naj bi v odsevu vode celo zagledala bodočega moža. Za kresno noč sta tudi značilni glasba in ples. Ljudje so včasih za kresno noč s plesi in pesmimi daljšali in krajšali dneve, kjer se je šlo za svetlobo, za sončev kult in njegovo čaščenje.

Tako bomo tudi letos v Mokronogu 21. junija 2024 priredili že 32. Kresno noč. Prireditev bo preplet kulturnih nastopov, športa, zabave in tudi tradicije, saj bomo tudi prižgali kres.  

Na glavnem prizorišču pred gasilskim domom organizatorji pripravljajo pester program:

  • ob 19.00 se pričenjajo delavnice za otroke, kjer bodo lahko ustvarjali in se zabavali ob obisku čarodeja, ki bo poskrbel za še več čarovnij.
  • ob 20.00 pa se začne nepozabna zabava z ansamblom NEMIR (pri PGD Mokronog), ki bo s svojo glasbo poskrbel za pravo vzdušje.
  • Ko bo sonce zašlo, bo na vrsti prižig kresa, ki bo osvetlil nočno nebo s svojim ognjem.
  • Ne pozabite na bogat srečelov, kjer vas čakajo številne nagrade!

Za vaše brbončice bo poskrbljeno s pestro ponudbo hrane in pijače. V Kulturnem domu Mokronog pa vas ob 19.00 čaka še kulturni program ‘Noč kot pravljica’, ki bo vaš večer napolnil s čarobnostjo in umetniškim utripom.

Florijanska cesta 33
8230 Mokronog
21. 6. 2024 od 19:00 do 23:59