Po Julijini in Štukljevi brvi

Nove sprehajalne poti in kolesarske poti

Novo mesto se lahko od leta 2023 pohvali z novima brvema, namenjenima kolesarjem in pešcem, ki pomembno dopolnjujeta mrežo sprehajalnih in pešpoti po mestu. Hkrati je nastala prekrasna krožna pot.

Med meščani vse bolj priljubljena krožna pot je primerna za vsakogar, tudi začetek ni nujno vezan na določeno točko. Mi bomo 8-kilometrski sprehod začeli ob nekdanjem hotelu Kandija, nekdaj markantni točki mesta, danes pa lahko na parkirišču za hotelom pustite svojega jeklenega konjička. Od tam se odpravite po Kandijskem mostu, ki mu domačini rečejo tudi »stari« most in sega v leto 1898. Takoj za njim se spustite po Pugljevi ulici v dolino ter naprej po Župančičevem sprehajališču, ki je ime dobilo po pesniku, dramatiku in prevajalcu Otonu Župančiču, ki je del življenja preživel v dolenjski prestolnici.

Od Primičeve Julije do Leona Štuklja

Po nekaj sto metrih vas bo pozdravila prva od obeh brvi – Julijina (v bližnjem gradu Neuhof, kjer so danes prostori bolnišnice, je namreč živela Prešernova muza Julija Primic, poročena pl. Scheuchenstuel). Na poti po njej boste lahko spoznavali ribji živelj lepotice Krke, potem pa se podali na pešpot pod Neuhofom, torej po Julijinem sprehajališču, do lesenega mostu na Loki.

Tam ne zavijete na most, ampak v hrib, potem pa desno naprej proti mestnemu gozdu Portoval. Še pred tem pa se zlasti poleti lahko privoščite osvežitev v bližnjem baru Plaža. Prekrasno urejena peščena pot z urejenimi postajališči in štirimi kamnitimi skulpturami vas bo pripeljala do Irče vasi (mimo Hiše Fink) oziroma do druge nove brvi – Štukljeve.

Brv je dobila ime po velikem olimpioniku Leonu Štuklju, čigar kip na tej poti prvič srečate že v Kandijskem križišču. 11 metrov nad Krkino gladino se po edinstveni brvi, ki reko preči v enem samem zamahu, sprehodite na drugo stran. Od tam se potem ob Krki podate nazaj na Župančičevo sprehajališče mimo »Pumpnce« in Gostišča Loka do izhodiščne točke.

Sredi mesta, a hkrati obdani z naravo

Približno 8-kilometrska krožna pot ponuja lahek sprehod v neposredni bližini mestnega središča, a je speljana praktično povsem po naravi. Ponuja popoln odklop od mestnega vrveža in v vseh letnih časih razvaja s čudovitimi pogledi na zeleno lepotico, mesto, barvite krošnje dreves in novi mestni brvi. Med hojo, kolesarjenjem ali tekom.

Kandijska cesta 40
8000 Novo mesto