Dolenjska, drugačna doživetja

Trgatev

Trgatev na Dolenjskem

September, mesec trgatev je tu. 

Po vročem in suhem poletju se je v naše kraje prikradel mesec, ko se zbistri odsev celoletnega leta dela vinogradnikov in vinarjev. Največji praznik se prične že vsaj teden pred samo trgatvijo, ko je potrebno zamočiti posode, da ne puščajo, pripraviti prešo in poskrbeti, da bo na razpolago dovolj sodov, škafov in kadi za vse pridelano grozdje. Pospravi se tudi vinograd – pokosi se trava, da se lahko pobira jagode, ki padejo z grozdov.

Potrebno je pridobiti še pridne trgače, ki se bodo na dan trgatve zbrali, ko bo po tleh še rosa, saj se dela v vinogradu pričnejo dopoldan kajti popoldan rado zagrmi v tem letnem času, pa tudi gorko grozdje gre bolje skupaj s poznejšim vretjem. Dandanes se trgači zajtrka najedo doma, razen pri vinogradnikih z velikim številom trsov, kjer je trgatev obilna gospodinje pripravijo prav takšen, obilen zajtrk z domačim kruhom, žganci, prežganko ali ajmohtom. Pri večjih trgatvah so žene med zajtrkom in likofom kar v vinograd prinesle domač štrudelj ali potico, da so trgači lažje zdržali napore, ki jih prinaša to vsedolenjsko opravilo. 

A s pesmijo, vriskanjem in tudi kakšno vragolijo niti brenta ni več bremenila mladcev, sosedov in sorodnikov, ki so se zbrali pri tem za Dolenjce tako veličastnem opravilu. No, petje na trgatvi je zaželjeno, saj se tako pozoba manj grozdja. Dekleta, žene in otroci so trgali jagode in pridno polnili brente. Če je kakšna padla na tla jo je bilo treba urno pobrati, saj se vino dela iz jagod in velik greh je, če kakšna ne priroma v pozneje svetlikajočo se kapljico. Ženske so tako v preteklosti kot tudi danes trgatev nekoliko pred koncem nadaljevale v kuhinji. Za likof so pripravile vse najboljše jedi, kar so jih znale pripraviti in kar jih je domačija premogla. Pečen kremenateljc, pohan piščanec, petelin ali kokoš, tisti dobri domači štruklji, kakšen fižol pa krompirjeva solata, kumare, obvezno domač bel kruh, pecivo in… Harmonika, se ve. In še kaj, o čemer se ne piše, pa vseeno pogreje še tako utrujeno dušo. 

Danes je na voljo veliko strojev, ki trgatev izjemno olajšajo. Pa vendar, odpravite se v nedrje dolenjskih gričev, ponudite roko trgačem, polepšali boste dan tako sebi kot vinogradnikom, prispevali boste k ohranjanju tradicije in užili največji ponos, kar ga premore dolenjski vinogradnik. Jagode, utrgane z roko imajo prav posebno aromo. 

Ko doživite trgatev, doživite Dolenjsko v vsej iskrivosti pristnega. Če ne prej, se za Martinovo rokujte z najbolj ponosnim, najbolj čednim in obenem širom poznanim dolenjskim šarmerjem, ki osvoji daleč največ src - cvičkom. Če ne bi bil tako zelo učinkovit, ga ne bi pohvalili na Decanterju, skorajda na recept pa ga priporočajo tudi gospodje v belem. Ob zmernih količinah vas ne bo bolela glava ne tako ne drugače, prinese pa vam prijeten odmerek židane volje.


Obiščite naše vinarje: Vinogradništvo Štemberger|Vinogradništvo Dolc 1834 |Vinska klet Frelih|Vinska klet Prus|Vinoteka Otilija| Vinarstvo Kerin| Vino Graben

Spoznajte turizem v zidanicah Dolenjska in turizem v zidanicah Posavje


Minister za zdravje opozarja: "Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju."