Praznik situl – Festival železnodobnega življenja in kulinarike

Pridružite se nam na nepozabnem potovanju v čarobni svet halštatskega obdobja na prazniku Situl! Ta edinstvena prireditev je posvečena osupljivim bronastim spomenikom, ki pripovedujejo zgodbo življenja halštatskih prebivalcev Novega mesta. Ti izjemni artefakti neizpodbitno pričajo o bogastvu in enakovrednosti teh starodavnih civilizacij v primerjavi z drugimi velikimi kulturami celinske in sredozemske Evrope.

Praznik Situl nas popelje v čarobni svet mitoloških in herojskih prizorov, ki krasijo te dragocene artefakte. Obogati svoje razumevanje življenja v socialno kompleksnih prazgodovinskih družbah s poglobljenim vpogledom v življenje halštatskih prebivalcev.

Pridružite se nam na tem fascinantnem popotovanju skozi čas na prazniku Situl in doživite čarobnost starodavne umetnosti v živo!

Situle

V času starejše železne dobe, imenovane tudi halštatsko obdobje, je železo prevzelo ključno vlogo v družbi. To obdobje, ki sega od 8. do 4. stoletja pr. n. št., je zaznamovalo ustvarjanje izjemnih umetniških del, med katerimi izstopajo bronaste situle. Te čudovite posode, izdelane iz tanke, bleščeče bronaste pločevine, so bile simbol prestiža in protokolarne pomembnosti. Nove mesto se lahko pohvali s kar 9 okrašenimi bronastimi spomeniki in dodatnimi 7 neokrašenimi, kar ga upravičeno uvršča med najpomembnejše kraje halštatske umetnosti, zato je pravilno poimenovano mesto situl.

Glavni trg, Novo mesto, Slovenija
8000 Novo mesto
8. 6. 2024 ob 00:00
+386 (0)7 373 11 30
dolenjski.muzej@dolenjskimuzej.si