Dolenjska, drugačna doživetja

Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka

Trg 8
Mirna Peč
+386(0)7 30 78 120http://www.muzejslakpavcek.siPovpraševanje

V muzeju si lahko ogledate stalno razstavo z naslovom »Lojze Slak – virtuoz na diatonični harmoniki Moje plošče so moje knjige«. Razstava predstavlja življenje Lojzeta Slaka in delovanje Ansambla Lojzeta Slaka, ki je deloval od leta 1964 do 2011. Nastal je z združitvijo Tria Lojzeta Slaka in pevske skupine Fantje s Praprotna.

Najbolj znane pesmi so V dolini tihi, Čebelar in Ej, prijatelj. Lojze Slak je bil je virtuoz na diatonični harmoniki, pisec skladb in besedil ter ustanovitelj in vodja ansambla. Harmonikam, ki so pod njegovimi prsti tako nepozabno zvenele, je dodal »Slakov gumb«, ki ga lahko vidimo na razstavljenih harmonikah.

Razstavljenih je osem harmonik Lojzeta Slaka, 58 albumov, ki jih je ansambel izdal in številne prejete nagrade v obliki zlatih plošč in kaset, zlatih petelinov, čaplje, slavčkov in krone. V sodobno zasnovan muzej je vključen tudi »harmonika šov«. Na odru sta na voljo dve harmoniki, na katero obiskovalci lahko zaigrate in posnamete videospot, skupinam pa harmoniko tudi razstavijo in pokažejo njeno notranjost. Zanimiva je tudi rekonstrukcija vadbene sobe iz Slakove družinske hiše. Obiskovalcem so na voljo avdio-video točke, kjer lahko na ekranih izbirate in poslušate glasbo in si ogledujete video posnetke.


Novost v muzeju od 1. marca 2019 : Paviljon čebelji svet


Muzej je odprt za obiskovalce:

od ponedeljka do petka : od 8. do 16. ure

v soboto in nedeljo: od 10. do 16. ure


Cene vstopnic na osebo:

Odrasli: 4 €

Osnovnošolci, dijaki, študentje, upokojenci: 3,5 €

Otroci do 6. leta: brezplačno!

Družine: 10 €/ družino

Organizirane skupine: 4 € + brezplačno vodenje     

              

Razstavo o pesniku Tonetu Pavčku pa je na ogled v njegovi rojstni vasici Šentjurij na Dolenjskem v Pavčkovem domu.

Moja Slovenija