Ribiški raj na Dolenjskem

Dolenjska je znana po svojih čudovitih vodnih virih, ki privabljajo številne ribiče in ljubitelje športnega ribolova. Za varovanje okolja in 350 hektarov ribolovnih vodnih površin skrbi Ribiška družina Novo mesto. Novomeško-žužemberški ribolovni okoliš zajema reko Krko od Zagradca do Mršeče vasi, vključno s pritoki, kot sta Radeščica in Temenica, ter ribnika Blato pri Trebnjem in Vodrancem pri Otočcu.

 

Reka Krka – ribiška oaza

Reka Krka, dolga 59 km, je dom številnih ribjih vrst, ki nudijo nepozabne ribolovne užitke. Platnica, glavna ciprinidna vrsta, ter podust sta med najbolj priljubljenimi ribami za ribolov. Ribiči jih pogosto lovijo na kruh in kompostnik, z vodnim mahom kot priljubljeno vabo. V vročih poletnih dneh je ribolov platnice ali podusti v osrčju Novega mesta in okoli Otočca prava poslastica.

Krka ponuja tudi odlične priložnosti za lov na ščuke in somove. Ščuke so v reki dobro zastopane, ribolov pa je dinamičen in poln presenečenj. Lov s čolna po zeleni lepotici Krki je poseben užitek, še posebej ob ribolovu ščuke in soma v poletnih večerih.

Ribolovna Revirja na Krki

  • 1. revir (salmonidni revir): potočna postrv, šarenka in lipan.
  • 2. revir (mešani salmonidno-ciprinidni revir): potočna postrv, šarenka, lipan, sulec, platnice, somi, rdečeočke, zelenike, podusti, mrene, kleni, boleni, ogrice, krapi, linji in ščuke.

Ribiške dovolilnice lahko kupite preko spleta ali na prodajnih mestih RD Novo mesto.

Potok Radeščica – idealno za muharjenje

Potok Radeščica je eden izmed priljubljenih pritokov reke Krke za muharjenje. Ribolovna sezona se v zgornjem delu reke začne 1. marca, v spodnjem delu pa 1. maja. Zaključi se 30. novembra. V Radeščici prebivajo potočna postrv, šarenka in lipan, ki ima velik potencial za rast in razvoj. Preberite več.

Cena ribolovne dovolilnice je 34€, kupite pa jo lahko v Pub Pri mostu ali preko spleta.

Ribnik Blato – idilični ribolov

Ribnik Blato se nahaja v idiličnem okolju blizu Trebnjega in obsega 1,2 ha. V ribniku plavajo različne ciprinidne vrste, kot so krapi, linji, ploščiči in smuči. Posebej izstopajo trofejni som (220 cm, 53 kg) in krapi težki več kot 10 kg.

Ribiška karta stane 16€, kupite pa jo lahko na fizičnih prodajnih mestih RD Novo mesto ali preko spleta.

Potok Težka voda – salmonidne in ciprinidne ribe

V potoku Težka voda najdemo salmonidne in ciprinidne vrste rib. Ribolovna sezona poteka od 1. aprila do 30. septembra. Cena ribolovne karte je 35€, kupite pa jo lahko preko spleta ali na fizičnih prodajnih mestih.

Reka Temenica – edinstvena reka z bogato biodiverziteto

Reka Temenica, največji pritok Krke, je znana po svoji edinstveni poti, kjer dvakrat ponikne. V Temenici živijo potočna postrv, ščuka, klen, krap, linj, platnica, podust, rdečeoka in zelenika. Ribiška dovolilnica stane 15€ in je na voljo preko spleta ali na fizičnih prodajnih mestih.