Dolenjska, drugačna doživetja

Zagraški log

Zagrad 4
Škocjan
https://zelenivalovi.si/zaloski-logPovpraševanje

Zagraški log se nahaja pod vasjo Zagrad pri Škocjanu. Obsega del poraščenega pobočja z avtohtonimi drevesi in grmovnicami ter doline goriškega potoka. Na travniku v dolini se nahaja skupina tradicionalnih kmečkih stavb s katerimi upravlja Turistično društvo Zagrad. Etnološki park za vasjo Zagrad v dolini Goriškega potoka. Sestavljajo ga vaški studenec s periščem, napajalnim koritom, 300 let stara Rangusova hiša, Prijateljeva domačija in naravoslovna pot. V parku je tudi Zagraški izvir in geološki steber.

Območje ponuja veliko zanimivosti saj v njem najdemo številne prvine neokrnjene narave, od ohranjenih kamenin do različnih drevesnih in živalskih vrst. Slikovitost pokrajine bogatijo izviri, potok in mlaka, v kameninah pa se skrivajo številni ostanki nekdanjega življenja. Največ je lupin in odtisov školjk ter polžev. Nad dolino se dvigajo gorice, imenovane Zagraška gora.

Sprehodite se po slikovitem atraktivnem območju, ki ga krasijo ohranjeno okolje z izviri, potokom in mlako. Na majhnem območju nekdanjega panonskega morja boste videli sledi nekoč živečih živali in rastlin.

V sklopu obiska si lahko ogledate tudi Zeliščarski center jugovzhodne Slovenije.

Naloži brošuro