Dolenjska, drugačna doživetja

Gorjanci

Gorjanci so najbolj znano in obiskan dolenjsko pogorje, ki se nad Krško kotlino dviguje do Trdinovega vrha (1178 m). Slovenski Gorjanci so le del ekološko celovitega prostora, ki se razteza še daleč na Hrvaško in predstavljajo pomemben rezervoar pitne vode za celotno novomeško kotlino, saj so na strmih pobočjih številni izvirni. Med njimi sta najbolj znana bajeslovna Gospodična ter Zaganjalka in Minutnik, bistri potoki, kot so Kobila, Pendirjevka in Klamfer, pa so v severna pobočja vrezali globoke in slikovite doline. Voda iz Gospodične naj bi imela sledeč legendi celo zdravilno in pomlajevalno moč. 

Naravne značilnosti opredeljujejo prostrani bukovi gozdovi z ohranjenima pragozdnima ostankoma na Ravni gori in Trdinovem vrhu. Popestrijo jih številne floristično zanimive košenice in različne gozdne združbe, ki so se razvile pod vplivom raznolikih ekoloških pogojih predvsem v dolini Kobile. Gorjanci imajo velik rekreacijski pomen. Tu so markirane številne planinske poti, stalno sta oskrbovana planinska domova pri Gospodični in na Miklavžu.


O Gorjancih ter o ljudeh je pisal že Janez Trdina v svojem delu: "Bajke in povesti o Gorjancih" (Preberite Bajke in povesti o Gorjancih.pdf)


Gorjanske pešpoti 

Odpravite se na pohod do Trdinovega vrha, na poti pa se okrepčajte z dolenjskimi dobrotami v enem od planinskih domov. Področje je idealno za pohodništvo, saj mirna narava poskrbi za sprostitev duše, različne rastlinske in živalske vrste pa popestrijo pot. Preko Gorjancev vodijo Trdinova pot, Pot kurirjev in vezistov, evropska pot E7, Zlatorogova transverzala ponosa in Krkine planinske poti. Izberite svojo!