Dolenjska, drugačna doživetja

Gorjanci

Gorjanci so najbolj znano in obiskan dolenjsko pogorje, ki se nad Krško kotlino dviguje do Trdinovega vrha (1178 m). Slovenski Gorjanci so le del ekološko celovitega prostora, ki se razteza še daleč na Hrvaško in predstavljajo pomemben rezervoar pitne vode za celotno novomeško kotlino, saj so na strmih pobočjih številni izvirni. Med njimi sta najbolj znana bajeslovna Gospodična ter Zaganjalka in Minutnik, bistri potoki, kot so Kobila, Pendirjevka in Klamfer, pa so v severna pobočja vrezali globoke in slikovite doline. Voda iz Gospodične naj bi imela sledeč legendi celo zdravilno in pomlajevalno moč. 

Naravne značilnosti opredeljujejo prostrani bukovi gozdovi z ohranjenima pragozdnima ostankoma na Ravni gori in Trdinovem vrhu. Popestrijo jih številne floristično zanimive košenice in različne gozdne združbe, ki so se razvile pod vplivom raznolikih ekoloških pogojih predvsem v dolini Kobile. Gorjanci imajo velik rekreacijski pomen. Tu so markirane številne planinske poti, stalno sta oskrbovana planinska domova pri Gospodični in na Miklavžu

Prostrana zelena pokrajina najbolj znanega dolenjskega pogorja se bo globoko vtisnila v vaš spomin. Lepote Gorjancev lahko najdete v drobnih podgorjanskih vasicah, cvičkovih vinogradih, zelenih pašnikih in umetelnih kozolcih. Gozdovi so polni bajk in povesti, o katerih se je razpisal slovenski pisatelj Janez Trdina. 

Naloži


Gorjanske pešpoti 

Odpravite se na pohod do Trdinovega vrha, na poti pa se okrepčajte z dolenjskimi dobrotami v enem od planinskih domov. Področje je idealno za pohodništvo, saj mirna narava poskrbi za sprostitev duše, različne rastlinske in živalske vrste pa popestrijo pot. Preko Gorjancev vodijo Trdinova pot, Pot kurirjev in vezistov, evropska pot E7, Zlatorogova transverzala ponosa in Krkine planinske poti. Izberite svojo! 

Enostavno raziskovanje

Naložite gpx na vašo napravo.Izbirate lahko med različnimi dostopi in okoliškimi potmi.

Gabrje - GospodičnaGabrje - Gospodična                                                                                                      
Trdinova potTrdinova pot                                                                                                                   
Trdinov vrh - GospodičnaTrdinov vrh - Gospodična                                                                                            
Gorjansko jezero - MiklavžGorjansko jezero - Miklavž