Gorjanci

Gorjanci so najbolj znano in obiskano dolenjsko pogorje, ponosno se dvigajo nad Krško kotlino vse do osupljivega Trdinovega vrha, ki sega v višave 1178 metrov. To slikovito območje, znano kot Slovenski Gorjanci, predstavlja le del ekološko bogatega prostora, ki se razteza tudi na hrvaško stran, in ima ključno vlogo kot rezervoar pitne vode za celotno novomeško kotlino.

Številni izviri na strmih pobočjih, kot so bajeslovna Gospodična ter Zaganjalka in Minutnik, dodajajo svoj čar temu naravnemu biseru. Poleg tega so na severnih pobočjih Gorjancev izjemno slikovite doline, ki jih rezljajo potoki, kot so Kobila, Pendirjevka in Klamfer. Legenda pravi, da ima voda iz Gospodične celo zdravilno in pomlajevalno moč, kar doda še več mističnosti tem že tako očarljivim goram.

Območje je zaznamovano s prostranimi bukovimi gozdovi, kjer se ohranjata pragozdna ostanka na Ravni gori in Trdinovem vrhu. Naravno bogastvo dodatno obogatijo čudovite košenice s pestrim rastlinskim življenjem ter raznolike gozdne združbe, ki so se oblikovale pod vplivom različnih ekoloških pogojev, predvsem v dolini Kobile. Gorjanci niso le naravno območje, ampak imajo tudi velik rekreacijski pomen. Na tem območju je mogoče odkriti številne markirane planinske poti, ki vodijo skozi čudovito pokrajino. Na voljo sta tudi dobro vzdrževana planinska domova pri Gospodični in na Miklavžu, ki zagotavljata udobje in gostoljubje obiskovalcem.

Bajke in povesti o gorjancih

Prostrana zelena pokrajina najbolj znanega dolenjskega pogorja se bo globoko vtisnila v vaš spomin. Lepote Gorjancev lahko najdete v drobnih podgorjanskih vasicah, cvičkovih vinogradih, zelenih pašnikih in umetelnih kozolcih. Gozdovi so polni bajk in povesti, o katerih se je razpisal slovenski pisatelj Janez Trdina.

Gorjanske pešpoti

Odpravite se na pohod do Trdinovega vrha, na poti pa se okrepčajte z dolenjskimi dobrotami v enem od planinskih domov. Področje je idealno za pohodništvo, saj mirna narava poskrbi za sprostitev duše, različne rastlinske in živalske vrste pa popestrijo pot. Preko Gorjancev vodijo Trdinova pot, Pot kurirjev in vezistov, evropska pot E7, Zlatorogova transverzala ponosa in Krkine planinske poti. Izberite svojo!

Enostavno raziskovanje

Naložite gpx na vašo napravo. Izbirate lahko med različnimi dostopi in okoliškimi potmi.

Gabrje – Gospodična

Trdinova pot

Trdinov vrh – Gospodična

Gorjansko jezero – Miklavž