Trška gora

Trška gora, ena najbolj priznanih vinorodnih območij v Sloveniji, se nahaja na južnem pobočju, kjer se razteza največ vinogradov na svetu glede na površino. Med dvema gradovoma, Stari grad na vzhodu in Hmeljnik na zahodu, se razprostira tudi romarska cerkev Marijinega vnebovzetja na vrhu hriba, ki daje kraju prepoznaven značaj.

S svojimi 428 metri nadmorske višine Trška gora ponuja osupljiv razgled na vse strani, vse do Gorjancev, Kočevskega roga, Krške doline in celo do Sljemena nad Zagrebom. Spodaj, pod vzpetino, se razteza dolenjska prestolnica Novo mesto, ki je okrašena s smaragdno lepoto reke Krke, obdana pa tudi z edinim rečnim gradom v Sloveniji – gradom Otočec.

  • Kategorija ponudbe

  • Podkategorija ponudbe

  • Lokacija

  • Posebna ponudba

Bogata naravna in kulturna dediščina

Zgodovina tega območja sega v leto 1135, ko je oglejski patriarh Pelegrin daroval cerkev, vinograde in vinski dvorec Weinhof (po domače Bajnof) stiškemu samostanu. Današnje posestvo Kmetijske šole Grm se razprostira na območju nekdanjega Bajnofa. Leta 1620 je stiški opat Jakob Reinprecht zgradil novo cerkev na vrhu Trške gore, ki je ohranjena skoraj nespremenjena. Cerkev Marijinega rojstva je priljubljena romarska točka že stoletja, o njej je pisal tudi Valvasor. Ob cerkvi rastejo znane lipe, največja med njimi ima več kot 400 let in preko 8 metrov obsega. Njen votel del nudi zavetje obiskovalcem, mogočna krošnja pa senco, medtem ko kamnita miza in klopi pod lipami omogočajo počitek številnim obiskovalcem.