Dolenjska, drugačna doživetja

Mlinarjeva pot

Bučka 17
Bučka
https://zelenivalovi.si/tematske-poti/8-tematske-poti/13-mlinarjeva-pot.html

Vsak mlinar vodi vodo na svoj mlin, mi pa vas vodimo in vabimo na mlinarjevo pot. 

Mlinarjeva pot je lahko prijeten družinski izlet ali pa poučen in zabaven sprehod v naravi, združen s spoznavanjem dediščine mlinarstva. Skupna dolžina poti je 10 km. Pot je označena in primerna za samostojne oglede.Bučka pri Škocjanu, pušl`c Dolenjske, razloženo središčno naselje z gručastim jedrom, ki leži na slemenu istoimenskega griča na nadmorski višini 304 m. na vrhu griča, na najvišji točki Bučke, stoji župnijska cerkev sv. Matije, ki daje značilen pečat bučenski veduti, zato je Bučka lepo vidna tudi s Krške ravnine, rake in Vinjega vrha. Nekaj metrov nižje stoji cerkev sv. Martina. 

Pohodnike na izhodišču poti na Bučko razveseli zvonček želja. Uživajte v naravi in se imejte lepo! Mlinarjeva pot se začne pri cerkvi na Bučki in vas bo vodila v dolino do Košakovega mlina in nato ob potoku do Sedlarjevega mlina, tretji mlin na poti pa je zelo dobro ohranjen Marjetičev mlin iz prve polovice 19. stoletja. Od prvotnih treh parov kamnov, s pogonom na korce, je danes ohranjen samo še en par. V mlinu se je nekdaj mlela pšenice, ajda, ječmen, saj so imeli kar tri vodna kolesa, ki so poganjala dva mlinska kamna in stope. Na enem kamnu so mleli belo moko, na drugem pa ajdo in ječmen. Malo naprej od Marjetičevega mlina na drugi strani ob levem bregu potoka stoji Hrovatov mlin in žaga. Danes je bolj v uporabi naziv Hrvatova žaga kot mlin, ker so 1908 leta notranjost preuredili v žago, kasneje so zgradile še eno žago, katero je poganjalo veliko vodno kolo, mleli pa so bolj za svoje potrebe.

Naredite postanek in na okljuku potoka in si privoščite malico iz nahrbtnika. Od tu nas pot vodi preko travnika in po poti do vasi Dolnje Radulje, kjer stoji Vajsov mlin. Vajsov mlin je od vseh devetih mlinov v dolini Čolniščka najlepše ohranjen in vzdrževan, zato je bil že večkrat kulisa za snemanje dokumentarnih filmov, ki predstavljajo etnološko in stavbno dediščino okoliških krajev. Ob mlinu je ohranjena tudi žaga venecijanka. Možen ogled zunanjosti in po predhodnem dogovoru tudi notranjosti mlina. Po ogledu lahko pot nadaljujete mimo Remičevega mlina. Remičev mlin je preurejen v vikend, na mlin pa spominja mlinsko kolo, ki ga je lastnik namestil na zadnjo steno hiše. Po drugi svetovni vojni namreč mlin ni več deloval.

S prečenjem travnika in potoka po gozdu povzpnete do Lovskega doma in naprej do Bučke, kjer vas bo pot vodila mimo šole nazaj do cerkve sv. Matije. Okolica Bučke in občine Škocjan nudi še številne druge zanimive točke, vredne ogleda. 

Obiščete lahko npr. bližnji Etnološki park Zagraški log ali pa se okrepčate v eni izmed domačih gostiln. zaSeveda brez dolenjskega posebneža Cvička ne bo šlo. Dodatne informacije posredujete in prijave sprejema TD Bučka ( 041 556 484, info: bucka@bucka.info).


OGLEJTE SI TUDI: Zanimivosti v bližini

Naloži brošuro