Dolenjska, drugačna doživetja

Mlinarjeva pot

Bučka 17
Bučka
https://zelenivalovi.si/tematske-poti/8-tematske-poti/13-mlinarjeva-pot.html

Vsak mlinar vodi vodo na svoj mlin, mi pa vas vodimo in vabimo na mlinarjevo pot.

Bučka, pušl`c Dolenjske, razloženo središčno naselje z gručastim jedrom, ki leži na slemenu istoimenskega griča na nadmorski višini 304 m. na vrhu griča, na najvišji točki Bučke, stoji župnijska cerkev sv. Matije, ki daje značilen pečat bučenski veduti, zato je Bučka lepo vidna tudi s Krške ravnine, Rake in Vinjega vrha. Nekaj metrov nižje stoji cerkev sv. Martina. 

Pohodnike na izhodišču poti na Bučko razveseli zvonček želja. Mlinar vam bo kazal pot in če mu boste pazljivo sledili, boste prišli mimo vseh šestih mlinov spet nazaj na Bučko. Na poti vam bo predstavil veliko zanimivih izzivov in zastavil številne naloge. Sledite mu, opazujte naravo, prisluhnite šumenju listja v gozdu, žuborenju vode in žvrgolenju ptic. Uživajte v naravi in se imejte lepo!Mlinarjeva pot je lahko prijeten družinski izlet ali pa poučen in zabaven sprehod v naravi, združen s spoznavanjem dediščine mlinarstva. 

Po predhodni najavi se pohodniki lahko dogovorijo za: spremstvo vodnika, mlinarjevo malico, dodatne animacije ob poti, obisk zeliščarke Cvetke, srečanje s kmetom, ki nese v mlin, topel obrok ter mlinček sestavljenko.Mlini ob potoku počasi izgubljajo svojo nekdanjo podobo. Vodna in mlinska kolesa se ne vrtijo več, izrazoslovje, ki so ga mlinarji uporabljali, stare zgodbe in pesmi o mlinih in mlinarjih, pa se izgubljajo z odhodom starejše generacije.Z Mlinarjevo potjo želimo ohraniti vsaj delček te bogate dediščine.

Ob organiziranih in vnaprej najavljenih skupinah bo pohodnike vodil vodič. Lahko pa greste samostojno, saj je pot označena z informativnimi tablami in mlinarčki in kdor jim bo sledil, bo zlahka zašpilil krog na cilju.Dodatne informacije posredujete in prijave sprejema TD Bučka ( 041 556 484, info: bucka@bucka.info).


OGLEJTE SI TUDI: Zanimivosti v bližini