Dvorec Soteska, hudičev turn in muzej starih avtomobilov

Za obisk spomeniškega območja priporočamo voden ogled. Vodnik vas popelje v čas graščakov, pobliže spoznate zgodbo vrtnega paviljona in dvorca Soteska.

Dvorec Soteska se nahaja na križišču ob glavni cesti. Zgrajen je bil v 17. stoletju, Valvasor ga je opisal kot enega najlepših v deželi Kranjski. Ob gradu Soteska so bili vrtovi oblikovani v renesančnem slogu. Kasneje so vrt še povečali do vrtnega paviljona Hudičev turn. Dvorec so sezidali na mestu porušenega stolpa iz 15. stoletja. Leta 1943 so ga požgali partizani. Danes so vidne samo še ruševine.

V neposredni bližini dvorca stoji Hudičev turn. O njem krožijo različne zgodbe, o pravi se prepričajte sami. Danes je priljubljena točka za fotografiranje, hkrati prostor številnih druženj, od razstav, protokolarnih dogodkov, porok,… Hudičev turn je še posebno lep ob cvetenju narcis in njihovi belini.

Temu sledi ogled razstavnega depoja starih vozil Tehniškega muzeja Slovenije. Voden ogled je možen po predhodni najavi v TIC-u.

Muzej starih avtomobilov se nahaja poleg Gasilskega doma v Soteski. V muzeju je pod okriljem Tehniškega muzeja Slovenije deponirana zbirka starih vozil. Ogledate si lahko lojtrni voz, odprto kočijo, koleslje, zapravljivčke, sani, gasilske črpalke, pa tudi Zastavo 750 in 850, Citroen GS ter Mercedes 320,…

Dvorec soteska, hudičev turn in muzej starih avtomobilov, Soteska 38, Straža pri Novem mestu
Dolenjske toplice
+386 (0)7 38 45 188
visit@dolenjske-toplice.si

Kontakt