Glavni trg v Novem mestu

Osrednji del starega mestnega jedra predstavlja Glavni trg, največji srednjeveški mestni trg v Sloveniji, katerega sproščen ambient narekujejo arhitekturne posebnosti prostora. Sprehodite se pod arkadnimi hodniki, mimo rotovža ali pa si oglejte poseben tip trgovsko-obrtniške hiše na zgornjem delu trga. Po prenovi je Glavni trg zaprt za motorni promet in tako nadvse primeren za ležerno uživanje dneva ali sproščanje ob številnih prireditvah. Z novo podobo se je še okrepila vloga, ki Glavnemu trgu od nekdaj pripada: je dnevna soba mesta, ki povezuje prebivalce in obiskovalce od blizu in daleč.

Na Glavnem trgu si velja ogledati tudi:

Rotovž: Na Glavnem trgu boste hitro opazili rotovž oziroma mestno hišo, saj izstopa iz gradbene linije sosednjih stavb in se z arkadnim pritličjem odpira na trg. Zunanjost in notranjost stavbe je urejena z novoromanskimi in novogotskimi elementi ter še dandanes posreduje vtis tedanje pomembnosti. 

Kettejev vodnjak na trgu: Vodnjaki so že od nekdaj navdihovali ljudi in bili vir marsikaterih zgodb. Postojte torej ob Kettejevem vodnjaku na trgu ter si preberite vklesane verze njegove pesmi »Na trgu«. Po stari šegi pa lahko za srečo v vodi pristane tudi kakšen kovanec.

Glavni trg v Novem mestu, Glavni trg, Novo mesto
Novo mesto