Novo mesto

Mesto, kjer se izjemna vitalnost pokrajine prepleta s preteklostjo in sedanjostjo. S poudarkom na trajnostnem napredku prepoznavamo ključnost narave in njen vpliv. Življenje v Novem mestu teče v različnih dimenzijah. Od prostranih Gorjancev, ki s svojimi potmi in nenadnimi izviri navdušujejo pohodnike, do osvežujoče lepote reke Krke. Doživite srčni utrip vinorodnih obronkov Trške gore ter užijte lepoto Gradu Otočec. Novo mesto bo napolnilo vaše srce z energijo, po kateri ste že dolgo hrepeneli.

Mesto situl

Odkrijte mesto, kjer se prepletata zgodovinska dediščina in naravna lepota reke Krke. Staro mestno središče ob ovinku reke je skozi tisočletja kljubovalo različnim preizkušnjam, zato še danes privablja mnoge poslušalce z bogatimi zgodbami. Raznoliki arhitekturni motivi ustvarjajo sproščeno vzdušje ter vas popeljejo skozi čas.

Glavni trg

Središče starega mestnega jedra predstavlja Glavni trg, največji srednjeveški mestni trg v Sloveniji, ki ga označuje sproščena atmosfera in arhitekturna edinstvenost. Sprehodite se pod arkadnimi hodniki, obiščite rotovž ali si oglejte posebne trgovsko-obrtniške domove na zgornjem delu trga. Po nedavni obsežni prenovi je Glavni trg zaprt za motorni promet, kar ga naredi odlično destinacijo za sproščeno uživanje dneva ali pa za udeležbo na raznovrstnih dogodkih. Nova podoba je še okrepila vlogo, ki jo Glavnemu trgu pripisujejo: je dnevna soba mesta, ki združuje prebivalce in obiskovalce, tako domače kot tiste od daleč.

Reka Krka in Rudolfov splav

Reka Krka predstavlja nepogrešljiv naravni element, ki daje značaj Novemu mestu. Njeni meandri so že v pradavnini nudili zavetje prvotnim prebivalcem, danes pa ostaja prepoznaven simbol mesta. Krka je ena izmed značilnih dolenjskih rek in edina slovenska reka, ki oblikuje strugo iz lehnjaka. Dolina reke Krke simbolizira edinstveno povezavo med naravno in kulturno dediščino, postavljajoč se kot ikona Dolenjske. Njeno značilno podobo dopolnjujejo zgodovinski mlini, žage, leseni mostovi, številni gradovi ter naselja ob bregovih. Prav v enem izmed najbolj očitnih meandrov reke se je razvilo tudi mesto Novo mesto.

Reka Krka ponuja zavetje raznolikemu rastlinskemu in živalskemu svetu, hkrati pa je ena najbogatejših slovenskih rek z ribami. Doživetje vožnje z Rudolfovimi splavom je posebno, saj omogoča spoznavanje Novega mesta iz povsem nove perspektive. Na splavu se srečate z različnimi liki, ki med vožnjo predstavljajo tako sebe kot tudi staro mestno jedro (Breg, stolnica, frančiškanski samostan) ter reko Krko. Raznolik animacijski program vključuje glasbo in tipično dolenjsko vino – cviček. Rudolfov splav je primeren za različna praznovanja, poslovne dogodke (catering), koncerte, poroke, gledališke igre in še več.

Slikoviti breg

Svojevrstno vizualno doživetje predstavlja kamniti Breg v Novem mestu, znan kot ena najizrazitejših znamenitosti mesta. Stavbe, stisnjene druga ob drugo, se opirajo na ostaline obzidja ter izjemno spretno prilagajajo zahtevnemu terenu. Uživajte v tem spoju gospostva narave in preproste arhitekture, ki danes predstavlja izrazito etnično posebnost Novega mesta ter njegov prepoznavni simbol.