Hiša žive dediščine

Hiša žive dediščine stoji na mestu stare osnovne šole Bela Cerkev. V hiši deluje medgeneracijski interpetacijski center dediščine s sloganom »Iz narave in preteklosti za prihodnost«s katerim želijo poudariti pomen naravne in kulturne dediščine območja in to na najbolj inovativen način prenesti naslednjim rodovom, hkrati pa tudi predstaviti bogato dediščino Šmarjeških Toplic.

Osrednji lik oz. podoba Hiše je orant – molivec – obesek iz keltske dobe, ki upodablja človekovo postavo, ki prestopa krog, kar simbolizira to, da moramo stopiti izven svojih okov, se osvoboditi, se odpirati svetu, ustvarjati nove vsebine in projekte ter ob tem hkrati osmisliti bogato dediščino.

Ob prihodu v Hišo žive dediščine si najprej lahko v Zwittrovi dvorani, ki nosi ime po zgodovinarju Franu Zwittru, rojenem v Beli Cerkvi, ogledate predstavitveni film občine Šmarješke Toplice.

Ker se tamkajšnji vinogradniki zavedajo pomena pridelave dobrega grozdja in priprave dobrega vina, jim je v Hiši žive dediščine na voljo sodobno opremljen enološki laboratorijza izvajanje meritev pa tudi izvedbo degustacij.

S kulinariko območja se lahko seznanite v Sobi žive dediščine, v kateri se bodo izvajale tudi raznorazne delavnice, peke kruha, priprave potic ipd.

Sobi ustvarjalnostipa se udeležite kreativnih etnoloških delavnic, si ogledate restavrirane eksoponate še iz stare šole ali si ogledate začasno razstavo.

V daljno preteklost vas popelje soba Dežela arheologije. V njej se lahko sprehodite skozi obdobje prazgodovine, antike, preseljevanja narodov in prek razstavljenih replik, najdenih na širšem območju Vinjega vrha, spoznate način življenja tukajšnjih prebivalcev vse od 8. stoletja pr. n. š.

V Sobi naših prednikov lahko spoznate delo pomembnih osebnosti, ki so se rodile teh krajih ali tukaj delovale (Fran Zwitter, Jože Karlovšek, Janez Zalokar itd.). Soba je namenjena seminarjem, izobraževanjem, delavnicam, razstavam, vajam glasbene šole, dejavnostim društev.

Tukaj je še prostor za najmlajše, in sicer Škratova soba, v kateri lahko otroci spoznavajo legendo o Belocerkovškem škratu Viniju in druge pripovedke iz okoliških krajev.

Hiša žive dediščine, Bela Cerkev 6, 8220 Šmarješke Toplice
Šmarješke toplice
+386(0)51 648 212
tic@smarjeske-toplice.si

Kontakt