Po železarskih poteh na Dvor

Nekdanja bogata železarska tradicija od halštata pa do konca 19. stoletja teh krajev je vredna, da se sprehodimo po nekdanjih furmanskih poteh. Ob poti se nam bo razkrila izjemna naravna in kulturna dediščina, pozdravljala pa nas bo še vedno ‘živa’ živa dediščina. Prijeten pohod je primeren za vse generacije, ob poti pa je moč najti primerno okrepčilo in prostor za počitek. 

Pred pričetkom poti si lahko na trgu pred gradom ogledamo Paviljon Žužemberk, ki je je rezultat sodelovanja krajanov in krajank občine Žužemberk, angleških arhitektov, ki sta zmagala na natečajnem razpisu, študentk in študentov arhitekture ter javnih delavk in delavcev. Pot poteka s trga čez most ob sv. Miklavžu po prijetni asfaltirani lokalni cesti do Stavče vasi, kjer na koncu vasi zavijemo levo na makadamsko cesto do Jame. Tu se zopet spustimo do reke Krke in čez leseni Petrunatov most mimo ribogojnice pridemo na Dvor do izjemnega spomenika tehnične dediščine, območja nekdanje Auerspergove železarne, kjer si ogledamo Železo-livarski muzej in galerijo in spoznamo več kot 3000-letno zgodovino pridobivanja železa in livarstva.. 

Po ogledu vseh znamenitosti se na koncu naselja usmerimo na lokalno cesto za Ajdovec in uživamo ob pogledu na dolino reke. V Sadinji vasi zavijemo proti Trebči vasi in mimo sv. Ahacija na koncu vasi pridemo na makadamsko pot. Tu začnejo iz makadama počasi pogledovati večstoletni kamniti bloki nekdanje rimske ceste, ki so lepo vidni pri Naralovem križu (Znamenje iz druge pol. 19. stoletja, ki ga je dal postaviti Naralov Jožek v spomin na srečno vrnitev iz vojne. Križ je sestavljen iz treh različnih gradbenih materialov: leseno znamenje, litoželezni križani Jezus, ki je bil izdelan v Auerspergovi železarni na Dvoru). 

Na Dvoru se lahko okrepčamo z malico v Blatnikovem hramu, kjer si še prej ogledamo stalno razstavo slik Dvorskih likovnih kolonij ali pa si v Dvorski pekarni privoščimo domače vrste kruha, pečene v krušni peči. Po počitku pot nadaljujemo do Zafare in farne cerkve sv. Mohorja in Fortunata (dvostolpna baročna cerkev na hribu nad Žužemberkom), od tu do spomenika NOB na Cviblju in po ogledu vseh znamenitosti Žužemberka prijetno utrujeni pohod končamo v kakšnem gostišču ali naturistični kmetiji.

V bližini tudi: Dvorec Soteska in Hudičev turn

Po železarskih poteh na Dvor, Žužemberk
Other