Dolenjska, drugačna doživetja

Trebnje

Bogata zgodovina in kultura z značilnimi kmečkimi hišami, cerkvicami in gradovi se skupaj z zidanicami in vinogradi, posejanimi po okoliških gričkih, prepletajo v zanimivo zgodbo o občini Trebnje. Magičnost mehke okoliške pokrajine, ujete v dolini Temenice in v varnem zavetju gozdov, s svojim delovanjem bogatijo prijazni ljudje, prepletenost obeh pa ponuja obilo priložnosti za sprostitev in nova doživetja. Prisrčno vabljeni, da pravljični objem pokrajine začutite tudi sami! 


1. Galerija likovnih samorastnikov
Galerija likovnih samorastnikov že skoraj 40 let nudi zavetje številnim samorastniškim umetniškim delom, ki so nastajala na Taborih likovnih samorastnikov. Je edina zbirka naivne samorastniške umetnosti v Sloveniji in ena pomembnejših v svetu, v svoji zbirki pa združuje že okoli 1000 del. Žive barve in skulpture stalne razstave ter občasne dodatne razstave pričarajo prijetno doživetje za vsakogar. 

2. Jurjeva domačija
Jurjeva domačija je muzej na prostem in spomenik lokalnega pomena, nahaja pa se v naselju Občine na robu Suhe krajine. Domačija je gručastega tipa, sestavljajo pa jo pritlična kmečka hiša s črno kuhinjo, hišo, kamro, »štiblcem« in lesenim svinjakom, stranišče »na štr'bunk«, lesena kašča, skedenj, vodnjak, brajda in sadovnjak. Na domačiji vas bo prevzel duh preteklosti in prepletenost spominov z novimi odkritji. 

3. Cerkev Matere božje na Zaplazu
Cerkev na Zaplazu je priljubljeno romarsko središče in zbirališče mnogih izletnikov. Secesijska zvonika, ki se mogočno dvigata v višave, jo značilno ločita od ostalih cerkva v okolici in sta njen najbolj prepoznavni del. Največ romarjev se na Dolenjskih »Brezjah« zbere na predvečer Marijinega vnebovzetja 14. avgusta. V bližini cerkve se nahaja tudi Marijin studenec navadno imenovan »žegnani« studenec, ki mu mnogi pripisujejo zdravilno moč. 

4. Baragova domačija v Mali vasi
Baragova domačija je rojstna hiša slovenskega misijonarja Friderika Ireneja Barage, o čemer priča tudi kamnita tabla na njenem pročelju. V hiši sta urejeni dve spominski sobi, en prostor je urejen s pohištvom iz takratnega časa, drugi pa z muzejsko postavitvijo predmetov in z označenimi postajami njegovega življenja v Kanadi in ZDA, kjer je pisal knjige za severnoameriške Indijance. Do Baragove domačije iz Trebnjega vodi Baragova pohodna pot

5. 15. poldnevnik
15. poldnevnik, ki poteka skozi Trebnje, je obeležen z veliko tablo, ki stoji ob regionalni cesti na vhodu v Trebnje iz ljubljanske smeri. Na tabli boste opazili digitalno radijsko vodeno uro, ki kaže točen srednjeevropski čas. Kamnito obeležje 15. poldnevnika nad Vrhtrebnjem je zgrajeno na razgledni točki. Na kamniti mizi si lahko ogledate bronasti relief Slovenije z mesti vseh mestnih občin Slovenije, pomembnejše razgledne točke po Sloveniji in potek 15. poldnevnika. Informativna tabla daje osnovne informacije o 15. poldnevniku.


Informacije: TIC Trebnje, Goliev trg 5, 8210 Trebnje, 07 34 81 128

Moja Slovenija