Dolenjska, drugačna doživetja

Dolenjske Toplice

Dolenjske Toplice že v svojem imenu predstavljajo glavni atribut okoliša – izvire tople vode. Da bi izkoristili blagodejne učinke vode so v času rodbine Auersperg pričeli s pozidavo kopališč. Od takrat se je marsikaj spremenilo, od mestnega jedra do bivanjske arhitekture. Še vedno pa velja tole: Dolenjske Toplice s svojimi termalnimi vrelci privabljajo ljudi od blizu in daleč. Poleg sproščanja v naših krajih priporočamo tudi oglede župnijske cerkve sv. Ane, mestnega trga in parka z ličnim drevoredom.

1. Arheološka pot Cvinger

Pot je speljana po griču v neposredni bližini Dolenjskih Toplic, kjer so našli ostanke gradišča, talilnic železa in gomilnega grobišča iz starejše železne dobe (1. tisočletje pr. n. št.) 

2. Dvorec Soteska

V časih svoje največje slave je dvorec Soteska po besedah Valvasorja slovel kot eden najlepših v tej regiji. Tedanji lastnik je poskrbel za izgradnjo grajskega vrta s paviljonom, ki se danes imenuje Hudičev stolp. Pravljično zasnovan paviljon je v notranjosti poslikan z iluzionističnimi freskami in nedvomno sodi na vaš seznam turističnih ogledov.

3. Zeliščarska kmetija Plavica

Park zdravilnih rož leži v slikoviti dolini Črmošnjice v bližini Dolenjskih Toplic v vasi Cerovec. Park je sestavni del zeliščarske kmetije Plavica in ena najbolj obiskanih točk na Dolenjskem. Kmetija ima dva dela. Okoli kmetije se na hektar veliki površini razprostira park zdravilnih rastlin, ki je umeščen v naravno okolje. V gozdu rastejo zdravilna drevesa in grmi, na obronku, travnikih in urejenih grobljah pa domujejo zdravilni polgrmi in divje rastoča zelišča. V urejenem nasadu rastejo gojene zdravilne rastline. Zaenkrat je moč videti in dobiti informacije o približno 400 zdravilnih rastlinah, ki rastejo tekom celega leta. 


4. Občice in Podstenice - zgodbe Kočevarjev staroselcev

Pod pojmom Kočevarji označujemo nemško govorečo skupnost, ki je živela na Kočevskem od leta 1330 do izselitve leta 1941. Njihovo izročilo v današnjih časih neguje Društvo Kočevarjev staroselcev, ki v Kulturnem centru ozavešča o zgodovini in načinu življenja Kočevarjev. Obiskovalcem svetujemo, da se pred obiskom predhodno najavijo.


5. Baza 20
Baza 20 je bila od aprila 1943 do decembra 1944 bivališče političnega vodstva slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja. Je edini na tako skriven način zgrajen in ohranjen sedež vodstva kakšnega odporniškega gibanja v Evropi in pomemben spomenik slovenske državnosti. Zgrajenih je bilo 26 barak. Vloga in pomen Baze 20 sta danes predstavljena s stalno razstavo v baraki št. 16 (baraka propagandistov). Razstava prikazuje vojaško in politično vodstvo odpora ter opisuje pestrost dogajanja. V bližini sta bili partizanski bolnišnici Jelendol in Zgornji Hrastnik, malo dlje pa še bolnišnica Pugled.


6. Kočevski rog

Območje Kočevskega roga se ponaša s prostranimi gozdovi, pestrostjo živega sveta in ohranjenimi ostanki pragozdov. Vse to si je moč ogledati s pomočjo urejenih tematskih poti, ki izpostavljajo tako naravne kot tudi kulturne znamenitosti okolja. Predvsem so poznane sledi izginulih kočevarskih vasi ter ohranjeni pomniki 2. svetovne vojne, med katerimi želimo izpostaviti Bazo 20 ter partizanski bolnici Jelendol in Zgornji Hrastnik.

7. Kolesarske in pohodniške poti

Po Dolenjskih Toplicah je na terenu označenih 6 kolesarskih poti in 18 pešpoti. Začetna točka za vse poti je pred velikim zemljevidom, pred Kulturno kongresnim centrom Dolenjske Toplice, od koder so vse poti usmerjene. Na povezavi najdete opise poti. Več informacij ter zemljevid in brošure dobite v TIC-u.

8. Virtualno doživetje "Potovanje k (iz)viru življenja


Informacije: TIC Dolenjske Toplice, Sokolski trg 1, 8350 Dolenjske Toplice, 07 38 45 188Skrivnosti Dolenjske