Dolenjska, drugačna doživetja

Dolenjske Toplice

Dolenjske Toplice so dobile svoje ime po izviru termalne vode, ki je kraju in okolici dal poseben pečat v razvoju. Vrelci tople vode so zaznamovali kraj že od pradavnine, kar so potrdila tudi arheološka najdišča v neposredni bližini naselja. Leta 1385 so prišle Toplice v šesto letno posest grofov Auerspergov Turjaških, ki so po vzoru nekaterih takratnih srednjeevropskih toplic pričeli z razvojem turizma. Danes Dolenjske Toplice združujejo vrhunsko ponudbo zdraviliškega, wellness in kongresnega turizma, zanimivo kulturno dediščino in pestro ponudbo naravnih lepot, ki so prava atrakcija za pohodnike, kolesarje in avanturiste.

1. Arheološka pot Cvinger

Pot je speljana po griču v neposredni bližini Dolenjskih Toplic, kjer so našli ostanke gradišča, talilnic železa in gomilnega grobišča iz starejše železne dobe (1. tisočletje pr. n. št.) 

2. Dvorec Soteska
Dvorec
Soteska je bil nekdaj eden najlepših na Kranjskem. Krasi ga renesančno zasnovan park z vrtnim paviljonom. Hudičev turn v Soteski iz 17. stoletja je zasnovan na deteljičasti talni osnovi. Notranjščina je baročno poslikana s prizori iz antične mitologije, poosebitvami vere, upanja in ljubezni ter iluzionističnimi kompozicijami iz delavniškega kroga mojstra Almanacha. Nenavadno ime pojasnjuje ljudsko izročilo, ki pravi, da je grajska gospoda prirejala radožive zabave, ki pa so med podeželani vzbujale vtis pregrešnosti., iz česar se je rodilo ime Hudičev turn. V bivšem gospodarskem poslopjih gradu Soteska je ob nedeljah na ogled zbirka transportnih sredstev Tehniškega muzeja iz Bistre. 

3. Zeliščarska kmetija Plavica
Park zdravilnih rož leži v slikoviti dolini Črmošnjice v bližini Dolenjskih Toplic v vasi Cerovec. Park je sestavni del zeliščarske kmetije Plavica in ena najbolj obiskanih točk na Dolenjskem. Kmetija ima dva dela. Okoli kmetije se na hektar veliki površini razprostira park zdravilnih rastlin, ki je umeščen v naravno okolje. V gozdu rastejo zdravilna drevesa in grmi, na obronku, travnikih in urejenih grobljah pa domujejo zdravilni polgrmi in divje rastoča zelišča. V urejenem nasadu rastejo gojene zdravilne rastline. Zaenkrat je moč videti in dobiti informacije o približno 400 zdravilnih rastlinah, ki rastejo tekom celega leta. 


4. Občice in Podstenice - zgodbe Kočevarjev staroselcev
V Občicah deluje Društvo Kočevarjev staroselcev (Gottscheer Altsiedler Verein), ki skrbi za ohranjanje svoje kulturne dediščine. V njihovem kulturnem centru je na ogled zbirka predmetov, ki so nekoč pripadali Kočevarjem, ogledate pa si lahko tudi maketi dveh kočevarskih vasi, ki ju danes ni več. Tu spoznamo zanimivo zgodovino in življenje Kočevarjev, ki so na tem področju živeli več kot 600 let. Pred kratkim so bile tu zasajene tudi sadne sadike z namenom ustvariti banko starih sadnih sort. V 15 km oddaljenih Podstenicah je na ogled replika nekdanje kočevarska vas, ki si jo lahko na slikovit način prikličemo pred oči. V dišečem, zelenem okolju je na ogled muzej čebelarstva, tehnologije čebelarstva, razvoja čebel in čebeljih pridelkov, možna pa je tudi pokušina medu in medenih izdelkov. 

5. Baza 20
Baza 20 je bila od aprila 1943 do decembra 1944 bivališče političnega vodstva slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja. Je edini na tako skriven način zgrajen in ohranjen sedež vodstva kakšnega odporniškega gibanja v Evropi in pomemben spomenik slovenske državnosti. Zgrajenih je bilo 26 barak. Vloga in pomen Baze 20 sta danes predstavljena s stalno razstavo v baraki št. 16 (baraka propagandistov). Razstava prikazuje vojaško in politično vodstvo odpora ter opisuje pestrost dogajanja. V bližini sta bili partizanski bolnišnici Jelendol in Zgornji Hrastnik, malo dlje pa še bolnišnica Pugled.

Informacije: TIC Dolenjske Toplice, Sokolski trg 4, 8350 Dolenjske Toplice, 07 38 45 188Moja Slovenija