Dolenjske Toplice

Dolenjske Toplice, že z imenom razkrivajo jedro tega področja – vrelce tople vode. Gradnja kopališč med obdobjem rodbine Auersperg je zaznamovala ta kraj, prinašajoč številne spremembe, ki niso le preoblikovale mestnega središča, ampak tudi zgradbe, kjer ljudje bivajo. Kljub temu pa ostaja dejstvo nespremenjeno: magnetična privlačnost Dolenjskih Toplic s termalnimi vrelci privablja obiskovalce od blizu in daleč.

 

Arheološka pot Cvinger

Pot je speljana po griču v neposredni bližini Dolenjskih Toplic, kjer so našli ostanke gradišča, talilnic železa in gomilnega grobišča iz starejše železne dobe (1. tisočletje pr. n. št.)

 

Dvorec Soteska in Hudičev turn

V časih svoje največje slave je dvorec Soteska po besedah Valvasorja slovel kot eden najlepših v tej regiji. Tedanji lastnik je poskrbel za izgradnjo grajskega vrta s paviljonom, ki se danes imenuje Hudičev stolp. Pravljično zasnovan paviljon je v notranjosti poslikan z iluzionističnimi freskami in nedvomno sodi na vaš seznam turističnih ogledov.

 

Baza 20

Baza 20 je bila od aprila 1943 do decembra 1944 bivališče političnega vodstva slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja. Je edini na tako skriven način zgrajen in ohranjen sedež vodstva kakšnega odporniškega gibanja v Evropi in pomemben spomenik slovenske državnosti. Zgrajenih je bilo 26 barak. Vloga in pomen Baze 20 sta danes predstavljena s stalno razstavo v baraki št. 16 (baraka propagandistov). Razstava prikazuje vojaško in politično vodstvo odpora ter opisuje pestrost dogajanja.

Kolesarske in pešpoti

Po Dolenjskih Toplicah je na terenu označenih 6 kolesarskih poti in 18 pešpoti. Začetna točka za vse poti je pred velikim zemljevidom, pred Kulturno kongresnim centrom Dolenjske Toplice, od koder so vse poti usmerjene. Na povezavi najdete opise poti. Več informacij ter zemljevid in brošure dobite v TIC-u.