Dolenjska, drugačna doživetja

Mokronog

Občina Mokronog - Trebelno se nahaja na meji Raduljskega hribovja in Mirnske doline. Bogate arheološke najdbe pričajo o gosti poseljenosti od starejše železne dobe dalje. V 13. stoletju sta prvič omenjena fara Gorenji Mokronog in grad Mokronog. Ime naj bi kraj dobil po plemenitašu, ki si je po prihodu v kraj pošteno zmočil noge v blatu. 

1. Žalostna gora
Vzpetina nad Mokronogom, znana po romarski poti do cerkve Žalostne matere božje iz 16. stoletja, se ponaša z Metzingerjevimi slikami v stranskih oltarjih. Svete stopnice iz leta 1767 je s freskami obogatil Anton Postl. Z vso zgovornostjo, ki je značilna za tega slikarja, je v 27 prizorih nanje naslikal vse, kar je mogel videti pri pasijonskih igrah. 

2. Arheološko območje
Območje vključuje arheološko pot pri Sv. Petru, kostnico sv. Mihaela, ostanke ruševin gradu Gorenji Mokronog in ostanke pokopališča Vrajski breg iz 6. in 7. stoletja. 200 metrov višje se poleg cerkvice sv. Petra nahaja še kapela sv. Mihaela. 

3. Strelov turn
Štirioglati stolp s tremi nadstropji iz druge polovice 13. stoletja je varoval obzidje in trška vrata. Ime je dobil po zadnjih lastnikih iz 20. stoletja. Štirikotni tloris nakazuje začetek gradnje v obdobju romanike. Tekom stoletij je bila nekdanja šotorasta štirikapna streha predelana v piramidasto zasnovo. 

4. Cerkev Antona Padovanskega
Cerkev se prvič omenja v 16. stoletju kot cerkev sv. Pavla. V 18. stoletju je bila posvečena sv. Antonu. Ponaša se s poznobaročnimi oltarji.

Prijavi se na e-novice