Dolenjska, drugačna doživetja

Novo mesto

Mesto, v katerem neverjetna energija pokrajine združuje preteklost s sedanjostjo. Osredotočeni na trajnostni razvoj se zavedamo pomena in vpliva narave. Življenje se v Novem mestu pretaka na različnih ravneh. Od prostranih pokrajin Gorjancev, ki s svojimi pešpotmi in nepričakovanimi izviri zdravilne pitne navdušujejo pohodnike, do osvežujoče lepotice Krke. Pustite si začutiti utrip vinorodne Trške gore in zaužijte lepote Gradu Otočec. Novo mesto vas bo napolnilo z energijo, po kateri ste hrepeneli že dolgo.


Reka Krka in Rudolfov splav 

Reka Krka je eden od nepogrešljivih naravnih elementov, ki dajejo podobo Novemu mestu. Njen okljuk je dajal zatočišče prvim prebivalcem že pradavnini, danes pa ostaja prepoznaven simbol Novega mesta.Krka je ena najbolj značilnih dolenjskih rek in edina slovenska reka, ki ustvarja v strugi lehnjak. Dolina reke Krke je z neločljivim prepletom naravne in kulturne dediščine svojevrsten simbol Dolenjske. Poudarja ga izginjajoča dediščina nekdanjih mlinov in žag, ohranjeni leseni mostovi, številni gradovi ter naselja ob bregovih; v enem najbolj izrazitih okljukov pa je nastalo tudi Novo mesto. Reka daje zatočišče številnim rastlinskim in živalskim vrstam in je ena najbogatejših slovenskih rek z ribami. Vožnja z Rudolfovim splavom je posebno doživetje. Med vožnjo po okljuku reke Krke spoznate Novo mesto iz povsem drugačne perspektive. Na splavu vas pozdravijo različni liki, ki med vožnjo predstavijo sebe, stari del mesta (Breg, stolnico, frančiškanski samostan) in reko Krko. Bogat animacijski program vključuje tudi glasbo in dolenjskega posebneža – cviček. Splav je primeren tudi za različna praznovanja, poslovne dogodke (catering), koncerte, poroke, gledališke igre… 

Grad Otočec 

Grad Otočec leži na otoku reke Krke med plitvimi tokovi vodotoka, polnega lehnjakovih pragov in otočkov. V virih se omenja že leta 1252. Sprva je bil v lasti Višnjegorskih grofov, pozneje je posest prešla na Andeške in Babenberžane, za njimi pa po letu 1246, na kralja Otokarja, ki jo je daroval freisinški cerkvi, ki je tu imela svoje ministeriale, pl. Warthe ali Werderje. V prvi polovici 16. stoletja so bili lastniki gradu Villandersi, leta 1560 pa ga je kupil general Vojne krajine Ivan baron Lenkovič. Na gradu se je nato zvrstilo več različnih lastnikov, zadnji med njimi so bili grofje Margheri di Commandona, ki so ga imeli v lasti do druge svetovne vojne.Razvoj grajske stavbe je bil zaključen šele v baroku, manjše historicistične predelave pa so bile izvedene še v drugi polovici 19. stoletja. Današnja podoba gradu obsega okvirasto obzidje s štirimi okroglimi obrambnimi stolpi in predelanim osrednjim obrambnim stolpom nad vhodom v notranje dvorišče. Palacij gradu je prislonjen na obzidje in sega z enim od dveh krakov v notranje dvorišče. Grajska kapela je bila sprva v dvoriščnem traktu, kasneje pa so jo namestili v zahodnem obrambnem stolpu. Leta 1942 so grad požgali partizani, po vojni je bil obnovljen in predan hotelski namembnosti.Kot član prestižne mednarodne družine hotelskih dvorcev Realis&Chateaux se danes otoški grad uvršča v svetovni vrh kakovosti ponudbe visokega turizma. 

Dolenjski muzej 

Oglejte si arheološko dediščino evropskega merila! Na novomeškem območju je bilo do sedaj izkopanih največ železnodobnih situl v Evropi in nešteto steklenih jagod, ki so jih nekdaj uporabljali predvsem kot nakit. Vse pomembnejše najdbe si lahko ogledate v Dolenjskem muzeju, kjer je odprta tudi stalna arheološka razstava.


Mestno jedro 

Mestno jedro, ki ga oklepa reka Krka, se ponaša z bogatimi arheološkimi najdbami in pripoveduje neverjetne zgodbe o preteklih časih. Sprehodite se mimo rotovža, Kettejevega vodnjaka in čez Kandijski most, postojte pred cerkvijo sv. Miklavža ali se ustavite na slikovitem Bregu na obrobju mesta. Vse poti vodijo do nepozabnih doživetij!Novo mesto z okolico se ponaša s številnimi ogleda vrednimi znamenitostmi in naravnimi danostmi. Za lažjo orientacijo in prijeten prvi stik smo za vas pripravili nekaj najpogostejših vprašanj obiskovalcev in nanje izčrpno odgovorili. Prisrčno vas vabimo tudi k obisku TIC Novo mesto, kjer vas pričakujemo z vsemi potrebnimi informacijami.


Informacije: TIC Novo mesto, Glavni trg 10, 8000 Novo mesto, 07 39 39 263

Prijavi se na e-novice