Trebnje

Bogata zgodovina in kultura s tipičnimi kmečkimi hišami, cerkvicami in gradovi tvorita zanimivo zgodbo občine Trebnje. Vinogradi in zidanice po gričkih dodajo čar mehki pokrajini ob dolini Temenice in gozdovih. Prijazni prebivalci prispevajo k magičnosti kraja, ki ponuja obilo priložnosti za sprostitev in nova doživetja. Vabljeni, da sami začutite pravljični objem te pokrajine!

Galerija likovnih samorastnikov

Galerija likovnih samorastnikov je že skoraj 40 let varuhinja umetniških del, ustvarjenih na Taborih likovnih samorastnikov. Kot edina zbirka naivne samorastniške umetnosti v Sloveniji in ena izmed pomembnejših na svetu združuje že približno 1000 umetniških del. S svojo stalno razstavo živahnih barv in skulptur ter občasnimi dodatnimi razstavami ustvarja prijetno doživetje za vse obiskovalce.

 

Jurjeva domačija

Jurjeva domačija je muzej na prostem in lokalni spomenik, lociran v naselju Občine na robu Suhe krajine. Zgrajena je kot gručasta domačija, vključuje pritlično kmečko hišo s črno kuhinjo, kamro, »štiblcem« in lesenim svinjakom, ter tudi stranišče »na štr’bunk«, leseno kaščo, skedenj, vodnjak, brajdo in sadovnjak. Ob obisku domačije boste očarani z vzdušjem preteklosti in prepletanjem spominov ter novih odkritij.

Cerkev Matere božje na Zaplazu

Cerkev na Zaplazu je priljubljeno romarsko središče in zbirališče mnogih izletnikov. Secesijska zvonika, ki se mogočno dvigata v višave, jo značilno ločita od ostalih cerkva v okolici in sta njen najbolj prepoznavni del. Največ romarjev se na Dolenjskih »Brezjah« zbere na predvečer Marijinega vnebovzetja 14. avgusta. V bližini cerkve se nahaja tudi Marijin studenec navadno imenovan »žegnani« studenec, ki mu mnogi pripisujejo zdravilno moč.

 

Baragova domačija

Baragova domačija je rojstna hiša slovenskega misijonarja Friderika Ireneja Barage, o čemer priča tudi kamnita tabla na njenem pročelju. V hiši sta urejeni dve spominski sobi, en prostor je urejen s pohištvom iz takratnega časa, drugi pa z muzejsko postavitvijo predmetov in z označenimi postajami njegovega življenja v Kanadi in ZDA, kjer je pisal knjige za severnoameriške Indijance. Do Baragove domačije iz Trebnjega vodi Baragova pohodna pot.