Odkrivajte pomlad na Dolenjskem – ideje za družinski izlet

Pomlad je čas za raziskovanje narave in čudovitih kotičkov Dolenjske, ki ponuja bogato zgodovino, slikovito naravo in okusno kulinariko. Če ste družina, ki si želi aktivnega in poučnega oddiha, je Dolenjska odlična izbira. Tu je nekaj lokacij, ki jih ne smete izpustiti pri svojem pomladnem potepanju.

Machova učna pot

Machova učna pot se začne v vasi Mali Slatnik, ki je 4 km oddaljena od Novega mesta. Pohodniška pot vas bo popeljala skozi slikovit gozd, kjer boste med drugim spoznali zgodbo družine Mach, ki je gojila azijsko sviloprejko jamamaja. Dolžino in odseke poti prilagodite po želji. Izlet po Machovi poti in okolici je še posebej primeren za vroče dni, saj vas bosta pred pripeko obvarovala gozd in hlad potoka. Otroke boste brez skrbi pustili, da odkrivajo skrivnosti gozda in spoznavajo naravno in kulturno dediščino tega dela Dolenjske prek učnih tabel. Ko boste lačni, se na odlični pici ali palačinkah oglasite v Gostilnici Slatnik v Velikem Slatniku. Pot večinoma poteka po ravnem in je primerna tudi za manjše otroke. Za celotno pot si vzemite vsaj 3 ure.

Miklavž na Gorjancih

Gorjanci so najbolj znano in obiskano dolenjsko pogorje. Ponujajo številne pešpoti in so idealna lokacija za družinski izlet. Dom na Miklavžu je primerna izhodiščna točka za obisk Trdinovega vrha. Od planinskega doma vas bo pot odpeljala po gorjanskih košenicah mimo več manjših jezerc, ob katerih so informativne table. Za tem se pot začne vzpenjati in vas vodi po vijugastih poteh gozda, mimo podrtih dreves do visoko ležeče košenice, ki vas obdari s prekrasnimi razgledi na slovensko in hrvaško stran. Še malo vam manjka do Trdinovega vrha (1178 m), kjer vas zopet čakajo lepi razgledi, znameniti stolp in dve cerkvi.

Pot nazaj do doma na Miklavžu se najprej vije skozi gozd, nato čez travnato planoto in delno po gozdni cesti. Za celotno pot si vzemite vsaj 3 ure, odvisno od vztrajnosti otrok in potrpežljivosti staršev. Od aprila 2024 dalje je ponovno odprt gostinski objekt na Miklavžu, njihova posebnost so burgerji.

Gorjanci

Glinokop Zalog Straža:

Če se sprašujete kam na izlet, iščete slikovito in nezahtevno pohodno pot, hkrati pa vas zanima svet narave, je obisk glinokopa v bližini Straže pri Novem mestu nalašč za vas. Leta 2020 so se v opuščenem glinokopu zaključila gradbena dela in uredili so 700 m dolgo krožna pot biotop Zalog. Razgibana in barvita učna pot, ki vključuje lesene prelive, manjši otok, leseno opazovalnico ter talno opazovalnico za ptice, vas bo vodila mimo učnih tabel, s pomočjo katerih boste spoznali rastlinski in živalski svet.

Naj vas deževno in mokro vreme ne ustavi, obisk Glinokopa Zalog je prijeten tudi v deževnem vremenu. Mi smo oblekli pelerine in prisluhnili zvokom močvirskega pevskega zbora, ki oživi prav v dežju.

Pot je primerna za otroke vseh starosti, tudi za vozičke in nosilke. Gostinskih objektov v neposredni bližini ni, zato si vzemite malico in naredite piknik. Če ste res lačni, se odpeljite do bližnjega Novega mesta v  Kuhlo – gostišče Loka. Gostišče leži na priljubljeni lokaciji ob reki Krki, kamor Novomeščani redno zahajajo na kavo ali kosilo. Neposredno ob gostišču so igrala, prav tako jih najdete v bližnjem parku na nasprotnem bregu Krke.

Hudičev turn in Grad Soteska

Če vas pot na Dolenjsko vodi po dolini reke Krke, se ustavite v kraju Soteska in pretegnite noge ob ogledu Dvorca Soteska in nekdanjega vrtnega paviljona, ki ga ima pomenljivo ime – Hudičev turn. Na slikoviti lokaciji ob reki Krki se boste naužili svežega zraka, pojedli malico, otroci pa se bodo brez skrbi lovili v ograjenem posestvu in zamotili na veliki gugalnici. Fotogenična lokacija, priljubljena predvsem na Instagramu, kar kliče po kreativnem fotografskem izražanju.

Kočevski rog in Baza 20

Obisk Kočevskega roga je posebno doživetje. Gre za kraško planoto, z najvišjim vrhom na 1099 m. Gre za obsežno območje gozdov, del dinarskega gorstva, kjer lahko med drugim srečate divje zveri, ostanke pragozda, kraljico Roga – najvišjo jelko v Sloveniji,  kraška brezna in jame pa tudi historične lokacije. Če vas zanima zgodovina, se iz Podturna pri Dolenjskih Toplicah odpeljite v osrčje Kočevskega roga, na Bazo 20, ki je nikoli odkrit in edini ohranjen sedež vodstva kakega odporniškega gibanja v Evropi.

Pot na Bazo 20 je asfaltirana in pred kulturnozgodovinskim spomenikom je urejeno parkirišče. Z raziskovanje kulturno-zgodovinskega spomenika uporabite mobilno aplikacijo Skrivnosti Dolenjske. Pot je urejena, krožna in urejena, otroci bodo z zanimanjem raziskovali lesene barake, ki pričajo o medvojnem bivanju na tej skrivni lokaciji. Za obisk Baze 20 si vzemite 2 uri, urejena gozdna pot je primerna tudi za manjše otroke.

Odkrivajte pomlad na Dolenjskem! Preberite ideje za družinski izlet za vse, ki si želite aktivnega in poučnega oddiha.

Pred Bazo 20 je večje urejeno parkirišče, ki je odlično izhodišče za raziskovanje Roga in opuščenih kočevarskih vasi s kolesom. Območje je bilo z nemško govorečimi prebivalci poseljeno od 14. stoletja dalje, na vrhuncu je 177 vasi poseljevalo 22.000 ljudi. Danes so vasi večinoma izpraznjene in porušene. S kolesom se lahko odpravite v različne smeri, med drugim na zimsko-letni center Gače, od koder se ne boste vrnili lačni, njihova ponudba pa zajema tudi pustolovski park, organizacijo kolesarskih izletov in pohodništvo.

Po odkrivanju Baze 20 in Kočevskega roga se odpravite v Dolenjske Toplice. Na poti se  ustavite v destilarni Berryshka, ki je znana po destilaciji žganic iz brina in čokoladnici. Na lokaciji sta kavarna in trgovina s pestro ponudbo izdelkov iz lastne ponudbe. Najmlajšim bodo zanimive iz lesa izrezljane živali, starši pa si boste lahko oddahnili ob tortici, kavi ali ob slovenskem brinjevcu mednarodno priznane kakovosti.

V bližnjih Dolenjskih Toplicah obiščite kopalni kompleks Balnea fun, kjer lahko v sezoni pojeste kosilo. Najmlajši bodo raziskovali gusarsko ladjo v plitvem bazenu, tisti bolj pogumni pa tobogane. Termalna voda bo pomagala pri regeneraciji utrujenih nog, razvajate se lahko v razkošnem velnes centru.

Natresli smo vam nekaj idej za pomladno raziskovanje Dolenjske. Kmalu se oglasimo z novim paketom idej!

Besedilo: Manca Petric

Fotografije: Maja Božič (Machova pot), Irma Klobčar (Gorjanci), Manca Petric