Preživite konec tedna v zidanici in raziskujte Dolenjsko

Ste že kdaj prenočili v čisto pravi zidanici? Na Dolenjskem jih ni težko najti, številni hribčki so posejani z manjšimi vinogradi z le nekaj 100 trtami. Poleg pa skorajda po pravilu stoji manjši objekt za hrambo pridelanega vina v kletnem delu in z manjšimi prostori za bivanje v zgornjem nadstropju.

Oddih v zidanici

Primerne so za pare in družine, večje tudi za skupine prijateljev. Med različnimi si lahko za vaš oddih izberete svojo – v osrčju zelenih hribov, daleč stran od vrveža mest, a blizu številnim zvokom narave, ki s svojim sozvočjem ustvarijo umirjenost telesa in duha. Tokrat se z vami podajamo na vikend izlet v dvoje v zidanici, ki ga lahko oplemenitite z raziskovanjem slikovite Dolenjske.

Nastanitev v zidanicah

Grad Otočec in golf igrišče na Strugi

Dolenjska je kot nalašč za vse, ki si želite aktivnega oddiha in zidanice so odlično izhodišče za kolesarje in pohodnike, a tokrat bomo vijugali nekoliko v drugi smeri. Po popoldanskem pozdravu gospodarja zidanice, ki vas bo po Dolenjsko pozdravil z dobrodošlico in vam razodel skrivnost svoje žlahtne kapljice, si za svoj prvi cilj lahko izberete enega najbolj prepoznanih gradov na Slovenskem, grad Otočec, ki vas bo očaral s svojo impozantno pojavo, ki sega v 13. stoletje.

Grad Otočec
Grad Otočec

Sprehod po otoku reke Krke okrog gradu lahko nadaljujete do še enega gradu – Struga, kjer je lepo urejeno golf igrišče. Če ste golfist, potem si boste za igro vzeli nekaj več časa, morda tudi kakšen drug dan, a tudi če niste, vas bo z domačo dolenjsko ponudbo navdušila 19 – podeželska hiša & bistro, od koder lahko nemoteno opazujete igro na atraktivnem igrišču. Ker vam zdaj najbrž že kruli po želodcu – svež dolenjski zrak ni kar tako – se lahko odpeljete do bližnjih restavracij, v katerih vas bo prepričala dolenjska kulinarika . Priporočamo obisk restavracije Gradu Otočec, Gostilno Vovko ali Gostilno Mrak. Svetujemo vnaprejšnjo rezervacijo.

Obisk novomeškega Glavnega trga

Sobotno jutro je kot nalašč za obisk nedavno povsem prenovljenega in za promet zaprtega Glavnega trga v Novem mestu, kjer boste v tem času našli tržnico domačih pridelkov in izdelkov, ob kavici posedeli na terasi enega od gostinskih lokalov, potem pa vas bo že mikalo, da si osrčje mesta še pobliže ogledate.

Na telefon si lahko naložite aplikacijo Skrivnosti Dolenjske, ki vas bo najprej popeljala h kipu Leona Štuklja na drugi strani Kandijskega mostu in vam razkrila veličino v Novem mestu rojenega olimpionika, od tam pa vodila po znamenitem okljuku, ki ga obkroža reka Krka.

Na listi obveznih ogledov se gotovo znajdejo frančiškanski samostan z izjemno bogato knjižnico, stavba prve gimnazije, v kateri je danes Glasbena šola Marjana Kozine, rotovž, v katerem domuje vodstvo občine, arkade, ki ustvarjajo značilno podobo stavbne dediščine zgornjega dela trga.

Glavni trg

Na najvišjem izmed sedmih gričev, na katerih stoji mesto, Kapitlju, se bohoti kapiteljska cerkev, posvečena sv. Nikolaju. Njena značilnost je lomljena vzdolžna os cerkve, glavni oltar krasi Tinttoretova slika sv. Nikolaja, sicer pa jo sestavljajo dominantni zvonik na zahodu, visok gotski prezbiterij na vzhodu in nižja baročna ladja med njima. Tam se boste lahko po 126 stopnicah povzpeli na razgledno ploščad, od koder se razlega pogled na Novo mesto, pogorje Gorjanci in z zidanicami prepredeno Trško goro.

Ko boste sestopili, boste v okolici opazili lepo ohranjen del mestnega obzidja, t. i. Šance, ki so kraj več stoletij varovale pred turškimi vpadi. Ob Šancah se lahko spustite do Loke, kjer si lahko privoščite kosilo, ali pa se po Župančičevem sprehajališču odpravite nazaj na Glavni trg.

Kosilo si lahko privoščite v piceriji Kralj Matjaž, bližnji oštariji Rudolfswerth ali Don Bobiju – gostilnici s tradicijo.

Novo mesto, imenovano tudi mesto situl, ima bogato večtisočletno zgodovino, ki jo lahko spoznate skozi stalne razstave Dolenjskega muzeja, ki ga prav tako najdete v središču Novega mesta.

Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka

Če pa ste bolj za glasbo, vas bo prepričal Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči, v katerem je na ogled razstava o virtuozu na diatonični harmoniki, ki se je rodil v bližnji vasi Jordankal. A ne gre zgolj za ogled harmonik, plošč, nagrad, fotografij, originalnega pohištva iz Slakove hiše in drugega materiala iz življenja svetovno znanega harmonikarja, ampak za pravo doživetje Slakove glasbe.

Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči

Obiskovalci se lahko na odru sami preizkusijo v igranju »frajtonarice« in zaigrajo kakšno Slakovo vižo ter svoj nastop posnamejo z video spremljavo ansambla Lojzeta Slaka.

Drugega velikega Dolenjca pa boste lahko pobliže spoznali kar v njegovem domu. Pavčkov dom – spominska zbirka Toneta Pavčka stoji sredi idilične dolenjske vasice Šentjurij na Dolenjskem, nedaleč stran pa sta na ogled tudi spominsko obeležje pesniku ter cerkvica sv. Jurija.

Razgled z Nebes

Če pa bi se popoldne raje odpravili na pohod, se lahko odločite za različne pohodniške poti. Enega najboljših razgledov boste lahko občudovali z Nebes nad Šentrupertom, ki so tudi najvišja točka znane Steklasove poti, v dolini pa lahko obiščete edini muzej kozolcev na prostem – Deželo kozolcev.

Razgled z Nebes nad Šentrupertom

Odprte zidanice in Pot po vinski gorici Rigelj

Odprte zidanice so lahko vaš cilj po nedeljskem zajtrku preden se odpravite proti domu. Na Trški gori nad Novim mestom vas bodo med pohodniki izjemno priljubljeni vinski gorici v svoje zidanice sprejeli vinogradniki in vam ponudili sadove svojega dela – vino in domače dobrote. Katera vas bo tisto soboto ali nedeljo (takrat so namreč odprte) lahko sprejela, boste pogledali na tablah, ki stojijo ob vstopnih točkah.

Označevalna tabla na poti na Riglju

Približno 60 označenih zidanic pa povezuje Pot po vinski gorici Rigelj. Lahko se ustavite pri eni ali več označenih zidanicah in poskusite domače dobrote. Ko se boste polni vtisov vračali domov, pa že razmišljajte o tem, kam vas bomo povabili prihodnjič. Se beremo.

Besedilo: Mojca Badovinac

Fotografije: Arhiv VisitDolenjska